BJELOVAR – Prema posljednjim podacima, u Bjelovaru je do sada etažirano oko 70 posto stambenih zgrada, što daje naslutiti kako se ovaj obiman posao provodi kraju, premda je Pravilnik o povezivanju zemljišne knjige i položajnih ugovora okončan krajem 2015. godine. Međutim, i nakon tog roka moguća su etažiranja, u čemu je najčešće angažiran geodetski ured „Metra“, čiji vlasnik dipl. inž.geodezije Branko Ćurić, uz podosta zahtjevnu proceduru pojašnjava razloge sve većeg interesa za uspostavljanjem vlasništva nad stanom i njemu pripadajućih dijelova.

Složena procedura

-Riječ je o četiri faze, pri čemu je konačna jedna građevinska čestica na kojoj je ucrtana i upisana stambena zgrada s uporabnom dozvolom i tek potom slijedi izrada etažnog nacrta. Premda je u početku etažiranja prije nekih desetak godina dobar dio stanara nevoljko prihvaćao ovaj način rješavanja vlasničkih dvojbi, u posljednje vrijeme je sve više zahtjeva, i to iz praktičnih razloga. Naime, većina stanova se prodaje ili kupuje uz posredovanje banka koje za davanje hopotekarnog kredita, traže etažirani stan s identičnom površinom koja je upisana u zemljišne knjige i onom u naravi – kaže Ćurić.

„Igre“ s kvadraturom

Pri tome praksa nudi i primjere kako se pojedini stanovi u veličini razlikuju do pet „kvadrata“, jer kada su kupovani, poneki s povlaštenim statusom su upisivali manju površinu zbog manjeg plaćanja grijanja i drugih troškova, a u slučaju prodaje barataju stvarnom kvadraturom. Stoga nisu usamljeni primjeri da u pojedinim zgradama samo dio stanara traži izmjere, pri čemu se ne mogu uknjižiti kao vlasnici zemljišta sve do etažiranja cijele zgrade. No, mnogi su na vrijeme uvidjeli kako će u pojedinim slučajevima trgovine točnost podataka provjeriti bankovni procjenitelji koji neće tolerirati značajnija odstupanja.

Međutim, Ćurić napominje kako je u Bjelovaru još uvijek nekoliko većih stambenih objekata koji nisu u vlasništvu Grada s kojim dobro surađuju u ovom poslu, već Republike Hrvatske, i upravo u takvim slučajevima cjelokupni postupak oduzima još više vremena.

Imovinske zavrzlame

-Primjerice, zemljište stambene zgrade u Ulici Ivana viteza Trnskog je upisano kao općenarodna imovina i trenutno smo u fazi prenošenja vlasništva na Grad, nakon čega je moguće krenuti u postupak etažiranja. Slično je sa zgradama na Matoševom trgu koje su na državnom zemljištu, gdje smo ipak uspjeli napraviti značajan pomak, ili pak one na uglu Miošićeve i Matice hrvatske gdje je pet parcela od kojih najviše onih u vlasništvu Hrvatskih željeznica i trenutno je u tijeku pravna procedura formiranja građevinske čestice – domeće Ćurić.

Prosječna cijena iznosi 15 kuna s PDV-om po četvornom metru, po kojoj je etažirano 90 posto zgrada, premda u nekim složenijim slučajevima može biti i drugačija, čime se ne umanjuju neke druge stanarske pogodnosti koje, gledajući s njihove strane, ovaj posao čine ipak manje kompliciranim.

Obročno plaćanje

-S upraviteljima zgrada dogovaramo obročno plaćenje unutar stambene pričuve koje zbog povećenih troškova stanovanja tijekom zime počinje od travnja i traje do listopada, što se do sada pokazalo uspješnom recepturom. Uz to, nakon prihvaćanja ponude radimo po principu „ključ u ruke“ što znači pribavljanje svih potrebnih dokumenata bez suvišnog „šetanja“ stanara kojima nakon obavljena posla jedino ostaje potpisivanje ugovora u nekom javnobilježničkom uredu – zaključuje Ćurić.

Prednosti etažiranja

Pored stanova, moguće je etažirati obiteljske kuće s dva i više stanova, poslovne prostore, garaže, kao i pripadajuće dijelove posebnim cjelinama, poput otvorenih balkona, terasa, podrumskih ili tavanskih prostorija. Oni koji su proveli postupak etažiranja, uz dobivanje hipotekarnog kredita mogu provesti diobu obiteljskih nekretnina, ostavinsku diobu te utvrđivanje udjela pojedinih suvlasnika u troškovima upravljanja i održavanja objekta.