Oblaci prašine svakodnevno i to već tjednima šire se iz jedne od najljepših povijesnih zgrada koje se nalaze u samom središtu Bjelovara. U Ulici Matice hrvatske, tik do Konzuma, uređuje se monumentalno građevinsko zdanje s kraja pretprošlog stoljeća, koje je donedavno bilo omiljeno okupljalište golubova vječito spremnih po glavi zasuti prolaznike. Nekadašnji Neš, pa Iv, a posljednjih godina tek podrumski disko klub subotom, postaje upotrebljiv dio velikog nekretninskog carstva Erste banke.

Povećanje IT kapaciteta

Dapače, nakon što je toj banci zgrada pripala propašću bivšeg vlasnika, ista ju je odlučila iskoristiti za povećanje kapaciteta IT centra koji je smješten upravo u Bjelovaru. Da je zgrada u vlasništvu banke još od 2015. godine, uz ostalo, doznajemo u Uredu korporativnih komunikacija Erste&Steiermärkische banke. Njihova Lucija Lakoš objasnila je i što banka namjerava s novouređenim prostorom.

– Kao što je od ranije poznato, Bjelovar je vrlo jak IT centar Erste banke koji ćemo nastaviti razvijati u budućnosti, a uz njega u još većoj mjeri nastavljamo jačati već sada izuzetno kvalitetan i vrlo jak segment tzv. processing/back office operacija, koji je također smješten u Bjelovaru. U skladu sa strategijom razvoja poslovanja, potreban je iskorak i u prostornim kapacitetima za zaposlenike banke te će spomenuta nekretnina u konačnici biti korištena za potrebe stotinjak zaposlenika Erste banke koji rade u Bjelovaru. Naš je cilj da Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija dugoročno, uz jaku potporu Erste banke, budu svijetli primjeri poduzetničkog i gospodarskog procvata, odnosno visoke kvalitete života i prosperiteta svih njihovih građana. S početkom kolovoza imat ćemo 40 novozaposlenih, dok se u listopadu planira zapošljavanje još oko 15 novih djelatnika. Dodatno, dio potreba za novim zaposlenicima u ovom segmentu riješen je i putem internih natječaja, odnosno prelaskom dijela zaposlenika iz drugih organizacijskih jedinica te s drugih lokacija banke. S obzirom da se objekt nalazi na području grada Bjelovara, mišljenja smo da će veliki dio novih ljudi biti (ili već jest) upravo s tog područja ili područja okolice što predstavlja doprinos lokalnoj zajednici. Također, s obzirom da se radi o zgradi povijesnog značaja koja je bila u lošem stanju, smatramo da obnavljanjem i prenamjenom zgrade Erste banka pridonosi i poboljšanju vizure grada Bjelovara. Erste banka trenutno prolazi kroz transformaciju poslovnog modela u sklopu koje se radi i na centralizaciji pozadinskih poslova u Bjelovar, zbog čega i potražuje veći broj novih zaposlenika od kojih je dio već i započeo s radom – stoji u dopisu.

Kompletna rekonstrukcija

Rekonstrukcijom zgrade bit će obuhvaćeno pročelje, krov i unutrašnjost same zgrade, dok će dvorište biti uređeno i korišteno kao socijalni prostor za zaposlenike. Planirano je da zgrada potpuno bude uređena i spremna za korištenje do kraja godine. To, napominju u banci uvjetuju i dinamika radova, stanje objekta te činjenica da se radi o spomeniku kulture kojem se zbog toga pridaje posebna pažnja i pristup uređenju. Zanimljivo je da prema svemu sudeći posebna poveznica ovog spomenika kulture i banke seže još u pretprošlo stoljeće. Navodno je upravo ta zgrada građena za najdugovječnijeg bjelovarskog gradonačelnika Simu Blaževca, koji slovi, gle čuda, upravo za velikog financijskog stručnjaka iz doba Vojne krajine i osobu koja je za svojeg vladanja od 1889. do 1913. najzaslužnija za moderni razvoj Bjelovara.

Sanja Klinac