Nakon trogodišnje bezuspješne potrage pročešljavanjem korita hirovite Drave, Bjelovarčanka Milena Čubrilo, koju je rijeka odnijela 29. srpnja 2013., krajem prošle godine je i službeno proglašena mrtvom. Potvrdio je to za Bjelovarac njezin suprug Marijan Ptičar, dodavši kako je uručivanjem smrtovnice s njezinim imenom, nestala i svaka nada za njega, sina Sašu i cijelu Mileninu obitelj.

Podsjetimo, domaći su mediji danima punili naslovnice o potrazi za nesretnom ženom te okolnostima pod kojima se dan za pecanje i obiteljsko uživanje u prirodi kraj Repaškoga mosta, pretvorio u tragediju. No, u danima koji su se ubrzo pretakali u mjesece i godine, nije pronađen ni najmanji znak koji bi policiju, volontere iz Udruge za spašavanje na vodama ili ronioce interventne policije doveo na pravi trag. Milenin suprug, koji je kobnoga dana mirno pecao dok je ona ušla u rijeku kako bi se rashladila, novinarima je tada vidno šokiran i u suzama strpljivo prepričavao što se zapravo dogodilo.

– U jednom trenutku samo sam čuo: Marijane! Okrenuo sam se vidio njezine ruke u zraku, a voda ju je već nosila. Bio sam dvadesetak metara udaljen. Odmah sam potrčao i bacio se u rijeku, no struja ju je već povukla ispod površine – opisivao je dramatične detalje.

 Detektor laži

No, u tim trenucima Marijan ni u snu nije mogao pomisliti kako će ovu mučnu priču morati ponavljati još desetke puta, i to kao glavni osumnjičenik za ubojstvo vlastite supruge.
-Pred policijskim istražiteljima u Đurđevcu, Bjelovaru, sve do Zagreba izgovarao sam jedinu i istinitu verziju koju sam morao dokazivati i na detektoru laži. Bio sam duboko svjestan postojanja kuloarskih nagađanja, ali i nevjerice s kojom je Milenina obitelj pratila razvoj događaja u kojima nije bilo ničega, osim čekanja. No, kako bih ja mogao podići ruku na Milenu koja mi je uz našega sina Sašu bila sve na svijetu – govori danas Ptičar.

 Sporovozno pravosuđe

Pokraj neugodnih iskustava s policijom za koju je neko vrijeme bio glavnim osumnjičenikom za ubojstvo, Marijan kaže kako se opekao i na neučinkovito pravosuđe, zbog čije je sporosti sin Saša ostao bez novčane potpore bez koje nije mogao upisati fakultet.

Kao pasionirani ribič i dobar poznavatelj čudi rijeke Drave, od samog sam početka otvoreno iskazivao nezadovoljstvo organizacijom potrage đurđevačke policije. Kada je nakon dvije godine od tragičnog događaja postalo jasno da Milena nije živa, niti će se njezino tijelo ikada pronaći, pokrenuo sam parnični postupak na Općinskom sudu, da se proglasi mrtvom. Time bi naš sin stekao pravo na majčinu mirovinu od oko 1.200 kuna, što bi mu omogućilo nastavak školovanja na fakultetu. No, čitav je postupak, od objave u Narodnim novinama do presude, trajao preko godinu dana. Saša je u međuvremenu postao punoljetan, nije mogao upisati studij, izgubio je pravo na naknadu, a sve nas je to stajalo gotovo 3.000 kuna – priča Marijan.
Srećom, Saša je nakon završene srednje škole dobio posao u jednoj bjelovarskoj tvrtki, te uz očevu socijalnu pomoć od 800 kuna, s gorkim okusom u ustima, nekako spajaju kraj s krajem.

M.R. Zrinski