Osnovna škola Čazma prva je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kojoj je uručena odluka o financiranju u novom setu provođenja europskog natječaja “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Tim povodom u čazmansku školu stigli su župan Damir Bajs sa suradnicima, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, kao i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Projekt obnove OŠ Čazma od temelja pa sve do krova vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređena preko Fonda je prihvatilo najviši iznos maksimalno bespovratnih sredstava u iznosu od 3,64 milijuna kuna, dok se ostatak obvezuje osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.

Veliki angažman

-Zahvaljujem se županiji i županu Bajsu na svemu što su učinili za našu školu i sretni smo što ulazimo u ovaj projekt. Moram podsjetiti i da je OŠ Čazma među prvim školama u Hrvatskoj koja je ušla u pilot projekt E-škole, a od jeseni nas očekuje i ulazak u eksperimentalni program kurikularne reforme “Škola za život”. Sada nas očekuje i velika energetska obnova na korist učenika i djelatnika škola i stvarno možemo reći da naša škola proživljava velike promjene, diže se standard i uvjeti rada – istaknula je ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman, a uz matičnu školu u Čazmi na posljednji natječaj Fonda sa čazmanskog su područja prijavljene i područne škole u Mikloušu i Gornjem Dragancu, čija je obnova vrijedna 3,2 milijuna kuna, za što se čeka odluka o financiranju.

Kao što je poznato, Bjelovarsko-bilogorska županija i njene ustanove prijavile su 31 projekt u zdravstvu i školstvu, a riječ je o projektima vrijednih više od 110 milijuna kuna.

-Županija ulaže znatne napore u podizanje kvalitete školstva, a samo u ovom trenutku u radovima ili pod ugovorom su projekti vrijedni 27 milijuna kuna. Za koji mjesec očekujemo i završetak tih radova, a tek onda nas čeka još i više posla jer je na drugi kraj natječaja prijavljeno više od 30 projekata koji su vrijedni više od 30 milijuna kuna. Očekujemo da sve škole kojima je osnivač županija budu dovedene do kompletne obnove, a pred OŠ Čazma tako je kompletna energetska obnova koja podrazumijeva izmjenu krovišta, izmjenu izolacije prema stropu, izmjenu stolarije, postavljanje nove vanjske ovojnice, rekonstrukciju podova, izmjenu instalacija vode i rekonstrukciju sustava grijanja kao i postavljanje LED rasvjete – istaknuo je župan Damir Bajs i naglasio da će u temeljitu obnovu tri škole na čazmanskom području biti uloženo gotovo 12 milijuna kuna, od čega će Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojiti nekih 40 posto.

-Moram se osvrnuti i na one izjave koje su dane da županija ne ulaže u školu u Čazmi onoliko koliko bi trebala. To nema veze sa činjenicama jer županija za školu u Čazmi daje točno onoliko koliko i treba, a ponekad i više. Ne razumijem zašto se pričaju takve stvari, kad činjenice govore nešto sasvim drugo – kazao je Bajs i istaknuo svog zamjenika, Čazmanca Nevena Alića kao iznimno vrijednog i važnog pri provođenju ovog projekta. Ažurnost, ambiciju i trud Bjelovarsko-bilogorske županije pri javljanju na ovaj natječaj istaknuo je i direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Ambicija i trud

-Jedina županija koja je prijavila više projekata na ovaj natječaj je Osječko-baranjska. Vi ste prijavili čak 39 projekata, oni jedan više, a s obzirom na omjer broja stanovnika i škola jasno je kako je po tom pitanju upravo Bjelovarsko-bilogorska županija bila najaktivnija. Obzirom na vašu ambiciju i trud da se dobiju sredstva, moram vam čestitati, a važno je naglasiti da će se nakon obnove škola ostvariti znatne uštede na energentima te će novac ostati školama za daljnje poboljšanje uvjeta – kazao je Ponoš, dok potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar očekuje da će se sredstava namijenjena energetskoj obnovi javnih zgrada vrlo brzo povećati sa sadašnjih 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna, prvenstveno zahvaljujući iznimno velikom odazivu na raspisane natječaje.

-Osigurali smo 380 milijuna kuna, a do sada smo već primili više od 800 milijuna kuna zahtjeva. Stoga smo privremeno zatvorili natječaj kako bismo ocijenili sve pristigle ponude. No, već sada smo pronašli način da uložimo još 380 milijuna kuna – istaknuo je Štromar, koji je pohvalio Bjelovarsko-bilogorsku županiju, županiju koja je, kazao je, jedna od najaktivnijih i najuspješnijih županija po pitanju energetske obnove zgrada.

-U ovoj županiji u implementaciji je više od 20 ovakvih projekata, a očekuje se da će dodatnih 30 i više projekata biti odobreni i ugovoreni. To je na razini Osječko-baranjske županija koja ima mnogo više škola, stoga čestitam županu i suradnicima – naglasio je Štromar.