Za manje od dva tjedna, točnije 8. svibnja, održat će se izvanredna glavna skupština Elektrometala, na kojoj bi se konačno trebalo saznati kakvi su planovi novih većinskih vlasnika za ovu posrnulu tvrtku, koja i dalje opasno hoda po rubu i prijeti joj odlazak u stečaj. Na skupštini je predviđena i izmjena Statuta, prema kojem će od sada u Nadzornom odboru biti pet članova, a ne sedam kao do sada. Od toga će jednog člana i dalje birati Radničko vijeće, a po dva člana Nadzornog odbora imenovat će dva najveća dioničara, INA i Ministarstvo financija.

 Potpuna nepoznanica

Tko bi oni mogli biti za sada je potpuna nepoznanica, a jedini član sadašnjeg NO-a koji će ući i u budući NO trebao bi biti predstavnik radnika i sadašnji predsjednik NO-a, Željko Srebrenović.

-Do sada je četiri člana NO-a birala skupština dioničara, dva Grad Bjelovar kao najveći dioničar, a jednog Radničko vijeće. Statutom će se izmijeniti da će Upravu društva činiti najmanje jedan i najviše tri člana, a predsjednika Uprave imenovat će novi Nadzorni odbor – kazao je Srebrenović i dodao da je za raspisivanje skupštine bilo nužno predložiti i članove za novi Nadzorni odbor.

-Mi smo predložili sadašnja četiri člana NO-a, Marka Ćurića, Slavka Polančeca, Tomislava Šunjića i Ružu Drmića, dok će dva predstavnika Grada Bjelovara, Božidar Graber i Branko Herman biti opozvani. Naravno da je jasno da kandidati koji su predloženi neće biti potvrđeni, već će najveći dioničari ondje izabrati svoje ljude, no zbog formalnih razloga moralo se nekoga predložiti – rekao je Srebrenović, koji će ostati predstavnik Radničkog vijeća u NO-u barem još nekoliko mjeseci koliko mu traje mandat, a poslije će se, kaže, najvjerojatnije oprostiti od te funkcije.
Kakve planove za Elektrometal imaju novi vlasnici, INA i Republika Hrvatska preko Ministarstva financija potpuna je nepoznanica i za sadašnjeg predsjednika Uprave Ivana Vukoju.

 Ne zna se ništa

-Vidjet ćemo kakav je plan novih vlasnika za Elektrometal, za sada ne znamo još ništa. Dok prijenos vlasništva ne bude i službeno riješen, nitko iz INA-e i Republike Hrvatske ne misli ništa govoriti, a sve bi trebalo biti jasnije nakon glavne skupštine. S novim najvećim dioničarima smo razgovarali, no nismo ništa dogovorili, a svi ćemo biti puno pametniji za dva tjedna – istaknuo je Vukoja.

Plaće i dalje u dva dijela

Nakon posljednjih turbulencija i blokade računa od strane PLINACRO-a u Elektrometalu se ipak nešto lakše diše. Koliko god se to može reći za tvrtku koja danas zapošljava 160 ljudi, a plaću i dalje isplaćuje u dva dijela.
-Minimalni dio plaće i dalje isplaćujemo redovito te će do kraja ovog mjeseca biti isplaćena plaća za ožujak. Isplata razlika u plaći kasni nekih dva mjeseca, no trudimo se obveze prema ljudima ispoštivati što je moguće ranije – ističe Srebrenović i dodaje da je situacija i dalje prilično nestabilna jer otkako je zaključena predstečajna nagodba, prijetnja blokadom računa nekog od vjerovnika svakodnevna je realnost.

INA i RH imaju potpunu kontrolu

-Novi vlasnici vjerojatno će postaviti novi Nadzorni odbor i Upravu – predvidio je još u studenom 2014. godine tadašnji predsjednik Uprave Elektrometala Vlado Njegovac, no vjerojatno nije mogao ni zamisliti da će do toga morati proći i više od dvije i pol godine, koliko je prošlo od skupštine na kojoj je odlučeno da se dugovi prema vjerovnicima pretvore u vlasnički udio u Elektrometalu. Tada je vrijednost dionica smanjena sa 380 na 10 kuna, nakon čega su najveći dioničari Elektrometala postali Prirodni plin (kojeg je ubrzo preuzela INA) sa 820 tisuća dionica ili oko 32 posto ukupnog udjela te Ministarstvo financija sa 650 tisuća dionica ili nekih 25 posto ukupnog udjela. Grad Bjelovar je u toj konstelaciji snaga od najvećeg dioničara pretvoren u potpuno nebitan faktor jer sada u vlasničkoj strukturi sudjeluje s manje od jedan posto dionica u odnosu na nekadašnjih 25 posto

S. Gambiroža