Namjera izgradnje novog nogometnog stadiona izazvala je buru negodovanja u bjelovarskoj javnosti, iako nijedan gradski vijećnik na kraju nije glasovao protiv. Ela Naranđa, vijećnica koja je napustila matični SDP i vinula se u nezavisne vode, zajedno s članovima svoje bivše stranke bila je suzdržana. Ujedno, jedina je predložila da se o izgradnji novog stadiona kao o jednom od kapitalnih bjelovarskih projekata, održi referendum ili barem online anketa.

BJ: Jesu li nam referendumi potrebni, s obzirom da koštaju, a vlast svoj račun građanima ionako podnosi na lokalnim izborima?

Tako je, referendum košta, zato sam i naglasila da je najbolje napraviti online javno savjetovanje – besplatno je, lako dostupno svima i savjetodavne prirode. Tom metodom gradske vlasti mogu provjeriti što građani misle koji bi trebali biti prioriteti Grada, a rezultati nisu obvezujući. Ideju sam dobila od Grada Rijeke koji ima ProračunAjme online igru, gdje se građani na zabavan i interaktivan način mogu igrati s gradskim financijama, a Grad Bjelovar je već napravio nešto slično na svojim internetskim stranicama. U tu igru, koju sam pokazala na Gradskom vijeću, trebalo bi ubaciti popis konkretnih, velikih projekata oko kojih se javnost i vijećnici spore, a to su: izgradnja stadiona, izgradnja VI. Osnovne škole, obnova tržnice, izgradnja unutarnjih bazena, novi Dom za starije i nemoćne i tako dalje.

BJ: Ustvrdili ste da je bjelovarska javnost protiv izgradnje stadiona. Kako to možemo znati ako nije bilo niti ankete niti referenduma?

Nikako ne možemo znati, zato sam i predložila referendum/online savjetovanje. Razgovarala sam sa puno sugrađana o stadionu, ali svatko od nas ograničen je na svoj krug ljudi u kojemu se kreće.

BJ: Gradonačelnik tvrdi da je sportska javnost za izgradnju stadiona. Vjerujete li mu?

Sigurna sam da je dio sportske javnosti za izgradnju stadiona, ali nogomet nije jedini sport u gradu. Dobar dio te sportske javnosti nezadovoljan je uvjetima koje imaju ostali sportovi, primjerice zastarjela streljana, nedovoljno mjesta u dvoranama za rekreacijske sportove, loši uvjeti za atletiku, a pitanje je hoće li atletska staza biti dio novog stadiona, itd. I meni će biti drago kada Bjelovar dobije novouređeni suvremeni stadion, ali sam na sjednici Vijeća postavila pitanje prioriteta: je li nam u ovome trenutku važnije imati, primjerice, novu školu ili stadion?

BJ: Što bi gradska uprava trebala učiniti da dobije vašu podršku za izgradnju stadiona?

Prvo bi bilo dobro razjasniti koliko točno će koštati stadion: je li ukupni trošak 21,7 milijuna kuna ili više? U ovom trenu mi se čini da je više od toga. Drugo, gradi li se stadion iz kredita ili proračunskih sredstava, ili možda oboje? Ako se gradi iz proračuna, važno mi je znati koji drugi projekt će morati ići iz kredita? I zadnje, potrebno je javnosti objasniti plan izgradnje i što se točno dobiva projektom: atletske staze, pomoćni tereni, hoće li srednjoškolski centar dobiti svoj prostor za treninge na toj lokaciji, koliko je pomoćnih terena predviđeno, hoće li biti i mjesta za drveće i park za mlađu djecu? Čak su na zadnjoj sjednici spomenuti i teniski tereni. Puno je nepoznanica oko projekta Gradski stadion, koje moraju biti riješene ako gradske vlasti žele moju podršku.

BJ: Kao gradska vijećnica, možete li nam reći koliko će nas koštati novi gradski stadion, je li to 21,7 milijuna kuna ili je riječ o 26 milijuna kuna, koliko je uvršteno u razvojne planove?

Ovo pitanje nije za mene, već za pročelnike i gradonačelnika. Mogu samo pročitati ono što se izglasalo na zadnjem Gradskom vijeću. Službeno su izglasane dvije odluke: Odluka o izgradnji „Nogometnog stadiona Bjelovar“ ukupne vrijednosti 21,7 milijuna kuna i Odluka o izgradnji FAZE 1 vrijednosti 16 milijuna kuna. Pritom imajte na umu da je kredit za umjetni travnjak već dignut, u iznosu od 2 milijuna kuna, ako me sjećanje dobro služi. U Članku 5. Nacrta Odluke o izgradnji Nogometnog stadiona Bjelovar stoji da će sredstva biti financirana iz kredita, iako je usmeno gradonačelnik najavio da će se projekt uvrstiti u tri proračunske godine, počevši s 2020. godinom. U Odluci o izgradnji FAZE 1 također stoji (Članak 5.) da su izvori financiranja kreditna sredstva, ali piše također da će se „Potrebna sredstva planirati u Proračunu Grada Bjelovara za 2020. i po potrebi 2021. godinu.“ Naravno, još uvijek nije izašao nacrt proračuna za 2020. u koji može biti uvršteno ovih 16 milijuna kuna, ali kako je gradonačelnik i sam rekao na Vijeću – u tom slučaju će neki drugi projekt biti financiran iz kreditnih sredstava, a Stadion iz proračuna.

BJ: Je li riječ o gradskom stadionu ili je to, kako ga naziva bivši bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, sportski centar?

Sportski centar je bio naziv ovoga projekta za vrijeme mandata gospodina Korušeca. Projekt se od onda izmijenio, no ne mogu sa sigurnošću reći što je sve drugačije.

BJ: Uz izgradnju stadiona, gradonačelnik je kao neke od kapitalnih projekata najavio najavio obnovu Doma kulture, ali i izgradnju gradskih toplica. Podržavate li te projekte?

Dom kulture podržavam u potpunosti, čak sam i sama postavila pitanje o njegovoj obnovi na početku mandata. Za gradske toplice ne mogu tako lako odgovoriti. Postoje priče da su koprivnički gradski bazeni u minusu, navodno je i Vita Nova zatvorila svoje zatvorene bazene za vanjske korisnike. Treba vidjeti jesu li toplice isplative za grad, a ako nisu, koliko će koštati grad njihovo održavanje. Za sada se niti okvirno ne zna cijena izgradnje istih, bi li izgradnja bila financirana kreditno, proračunski ili možda javno-privatnim partnerstvom.

BJ: Kako ocjenjujete svoju suradnju s aktualnom gradskom vlašću, imate li najava o proračunu za iduću godinu i hoćete li ga podržati?

Suradnju ocjenjujem pozitivnom. Definitivno nije lako biti u Vijeću izvan velike stranke i izvan kluba vijećnika i još k tome oporba. Sva pitanja i prijedloge koje imam, pronalazim sama u razgovoru s građanima. Moram reći da je nekoliko mojih prijedloga gradonačelnik podržao, a nije morao. Naravno, puno toga je i odbijeno, ali za sada još uvijek vidim da je gradonačelnik otvoren prema novim idejama, koje ne moraju nužno proizaći iz vladajuće većine.

BJ: Predložili ste ukidanje poreza na potrošnju i poticanje mladih oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa. Je li to vaš uvjet za podršku proračunu za 2020. godinu?

To bi svakako bio dobar korak. No, predložila sam i druge stvari tijekom dvije godine mandata, a jedna od važnijih je povećanje naknade za novorođeno dijete koja sada iznosi 1000 kuna. Određivanje prioriteta grada bi također pomoglo, a osobno tvrdim da je šesta osnovna škola na vrhu tih prioriteta. Drago mi je da se obnavlja gradski Dom umirovljenika, no zbog starenja stanovništva imamo potrebu za proširenjem ili izgradnjom novoga. Također, Gradskoj tržnici je vrijeme za obnovu – taj moj prijedlog je za sada odbijen u potpunosti. I naravno, treba vidjeti u proračunu kako će izgledati planiranje infrastrukturnih radova, obnova ulica i izgradnja kanalizacijske mreže u dijelovima grada gdje je još nema.