Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbe čeških ponuđača na međunarodnom javnom natječaju za izgradnju željezničke pruge od Sv. Ivana Žabno do Gradeca, što će putovanje vlakom od centra Bjelovara do centra Zagreba skratiti na manje od sat vremena. S obzirom da je većina novca za navedeni projekt osigurana iz EU fondova, time je otklonjena i posljednja prepreka za početak radova. Iako s odabranim izvođačem radova, španjolsko-njemačkim građevinskim konzorcijem, još uvijek nije formalno potpisan ugovor, više ništa osim neke više sile ne može spriječiti početak radova koje Bjelovarčani čekaju već najmanje 20 godina. Inače, izgradnja željezničke pruge od Bjelovara do Zagreba preko Križevaca dovršena je 1894. godine.

Službeno priopćenje HŽ Infrastrukture:

HŽ Infrastruktura najesen kreće s izgradnjom pruge na relaciji Gradec – Sveti Ivan Žabno. Nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave 13. srpnja 2015. u cijelosti odbila žalbe ponuditelja na odabir izvođača radova, postignuti su uvjeti za potpisivanje ugovora HŽ Infrastrukture s odabranim izvođačem radova. Početak radova na izgradnji nove pruge planira se do kraja listopada 2015., a svi radovi trebali bi biti dovršeni do kraja 2017. godine. Vrijednost izgradnje nove pruge iznosi 32,2 milijuna eura, a sufinancirana je s 85 posto sredstava iz EU-ovih fondova.
„Nakon gotovo 50 godina dobit ćemo prve kilometre potpuno nove pruge, što nas izrazito veseli. Ovo je velik doprinos željezničkoj infrastrukturi u Hrvatskoj, a osobito lokalnoj zajednici. Svi uvjeti za početak radova su postignuti. Nakon što bude potpisan ugovor s nadzorom i izvođačem radova, što očekujemo za nešto više od mjesec dana, izradit će se detaljni operativni i financijski planovi te će se pristupiti gradnji“, rekao je ispred HŽ Infrastrukture voditelj projekta Hrvoje Milas.
Riječ je o izgradnji 12,2 kilometra nove jednokolosječne pruge u cilju približavanja grada Bjelovara i bjelovarske regije gradu Zagrebu. Izgradnjom pruge putovanje od Bjelovara do Zagreba trajat će oko jedan sat, što će uvelike doprinijeti kvaliteti putovanja prilikom dnevnih migracija putnika, jednostavnom povezivanju  Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije te njihovu gospodarskom razvoju.