Obećanje koje je Muharrem Balat, predsjednik Uprave turskog poslovnog diva MB Holdinga, dao u Cigleni sredinom prošlog mjeseca, o tomu da će probuditi uspavanog diva, čini se da će se ostvariti i prije očekivanja. Naime, prošle srijede (3. lipnja) u večernjim satima iz bušotine VC-1A s dubine od 2.956 metara, nakon punih 25 godina ponovno je na površinu potekla geotermalna voda, točnije rečeno fluid čija je temperatura na izvorištu vrtoglavih 175 stupnjeva Celziusa. Pripreme za testni rad bušotine trajale su oko mjesec dana, a na sâm dan probnog puštanja u rad na eksploatacijskom polju u Cigleni bilo je 20-ak zaposlenika tvrtke Crosco, kao i, zlu ne trebalo, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar. U njihovu društvu bili su i predstavnici MB Holdinga, djelatnici s bogatim iskustvom pri radu s geotermalnim izvorima. Naime, samo u Turskoj MB Holding ima četiri geotermalne elektrane kapaciteta 70 MW. Prije sâmog odvrtanja ventila, svi radnici upoznati su s detaljnim protokolom o radnjama u nepredviđenim situacijama, a najveći potencijalni problem bili su otrovni plinovi, posebice sumporovodik. Okupljenima je u ime investitora osobno poželio Dragan Jurilj, uz MB Holding suvlasnik tvrtke Geoen.

Zagrmile cijevi

Srećom, sve je prošlo bez ikakvih poteškoća pa su u srijedu u večernjim satima zagrmile cijevi. Iz dimnjaka se, 30-ak metara u visinu, počela uzdizati para, dok je iz druge cijevi u posebno iskopani bazen počela teći vruća voda. Prvi pokazatelji, kako neslužbeno doznajemo, u skladu su s očekivanjima investitora, no potrebno je testirati i drugu bušotinu, onu pod nazivom VC-1 koja se nalazi na dubini od 4.790 metara.

Ako proizvodna ispitivanja potvrde dosadašnju računicu invetitora, a bilo bi veliko iznenađenje da ne bude tako, investicija kreće u sljedeću fazu, narudžbu sâme geotermalne elektrane za čiju se isporuku čeka 13 mjeseci. No, i tu je došlo do značajne promjene jer investitori umjesto 4,71 MW namjeravaju izgraditi elektranu kapaciteta 10 MW i to uporabom ORC tehnologije, čime bi Marija 2, što je službeni naziv buduće geotermalne elektrane u Cigleni, postala najveća u Europi kada je u pitanju ORC tehnologija. Samo u proizvodno ispitivanje investitori su uložili pet, dok gradnja elektrane koja bi mogla proraditi već do kraja iduće godine košta oko 25 milijuna eura. U sljedećoj fazi planirana je izgradnja industrijskih postrojenja poput, primjerice, sušara, koje bi koristile izlaznu temperaturu geotermalne vode od 80 °C. Na taj bi se način postiglo iskorištenje geotermalne vode u više stupnjeva. Inače, za potrebe tehnološkog procesa proizvodnje električne energije planira se otvaranje deset radnih mjesta, a mnogo više u drugoj fazi kada će se graditi toplinski konzumenti, pri čemu nije isključen ni toplovod do Bjelovara. Spomenimo i to kako se na svečanom otvorenju radova na izgradnji geotermalne energije u Cigleni očekuje dolazak visokih dužnosnika iz Turske, uključujući i njihova ministra energetike.