Razgovarao Vedran Cindrić

Filip Šovagović utjelovljenje je umjetnika. On glumi, piše knjige, scenarije i pjesme. On je i producent. Također, režira predstave i filmove, sklada pjesme i svira brojne instrumente. I to sve radi jako dobro. Za glumu je dobio čak tri Zlatne arene, a o njegovoj svestranosti najbolje govori film ‘Visoka modna napetost’ kojeg je producirao, režirao, te napisao scenarij i glazbu. Njegovi prijatelji kažu da iz njega doslovno pršte ideje. Ovaj umjetnik nam dolazi u Bjelovar 3. svibnja s predstavom ‘Tesla Anonimus’ koju je režirao u svom matičnom zagrebačkom kazalištu ‘Gavella” te je za Bjelovarac.hr  ekskluzivno najavio predstavu te otkrio još puno toga.

Što Bjelovarčani mogu očekivati od predstave ‘Tesla Anonimus’ ? Da li je ona strogo biografska ili se u njoj može vidjeti i neka Vaša mašta?

Predstava je dijelom biografska, dijelom je izmišljena u svim parametrima. Nešto što smo znali iz neprovjerenih izvora sam provjerio, korigirao sam neke žute činjence, tipa da je slavni izumitelj umro u siromaštvu. To kada sagledate njegov život jednostavno morate odbaciti. Dosta sam se bavio njegovim djetinjstvom koje obiluje dramatičnim momentima na rubu fantastike. Nadam se da će se mojim dragim Bjelovarčanima svidjeti predstava.

Što je bio glavni ‘motor’ u realizaciji projekta?

Tesla, ne čineći gotovo ništa, cijelo vrijeme balansira na rubu fikcije i stvarnog i mogućeg i nemogućeg. Upravo je njegova tvrdnja – moguće je da je sve moguće – bila nekako moj glavni motor u realizaciji projekta. Moguće je, dakle, i da luzeri uspiju, to sam mislio.

Uvijek ste aktivni. Pišete li kakav novi scenarij, knjigu ili možda planirate opet ubrzo nešto režirati?

Sad sam se ulovio dva teksta koja sam napisao prije nekoliko godina i pokušavam ih dovršiti. Moram ih malo dotjerati i vidjeti isplati li se uopće raditi u nekom, ajmo reći monetarnom okviru, tipa, postoje ti i ti uvjeti, imate to i to, predstava košta toliko i toliko i vidjeti može li se zaobići sva ta kompaserija, a scenografija pronaći na smeću. Vidjet ću koliko je to uistinu moguće. Također, radit ću i u kazalištu lutaka tekst pod nazivom ‘Zora sumraka’, i naravno raditi svoj posao u ‘Gavelli kao glumac.

Zadnjih godina ste se dosta predali i glazbi?

Da, puno vremena provodim uz svoju gitaru i slušajući ploče. To mi je najbolji dio dana. Manje je poznato i da pišem poeziju, ali nekako vješto izbjegavam objavljivanje. Kad je nešto vani nema više popravaka, ako me razumijete, al imam zbirku pjesama na koju sam jako ponosan već sada.

Boravili ste mnogo puta u Bjelovaru i to ne samo kada je BOK fest?

Da, da bio sam jako puno puta u Bjelovaru. I znao sam ostajati po tjedan dana. Bjelovar je visoko na listi gradova koje volim i to iskreno kažem. A razlog je mirnoća, čisti lijep parkovi u kojima bi ja da tu živim uživao tokom ljeta i proljeća. Zapravo, ne bi se micao iz vaših parkova. Knjiga, gitara i park. Što ti više treba. Ne bi imao ništa protiv da živim u Bjelovaru

Naš Bjelovarčanin Goran Navojec je jednom izjavio da je najviše zahvalan što je glumac jer je tako dobio priliku da upozna ljude poput Filipa Šovagovića. Veliki ste prijatelji?

A šta reći o Navojecu? Veliki smo prijatelji skoro 25 godina. Ma da smo potpuno različiti. On je nabrijan i zato on ne bi mogao duže biti u Bjelovaru dok bi ja mogao. Njemu brzo počne nedostajati buka, vreva, galama, škripa guma, kakofonija, noćni klubovi, kina, kazališta i arene. A meni sve više odgovara mir i život u mirnom susjedstvu.

Što čitate u zadnje vrijeme i kako provodite slobodno vrijeme?

Vrijeme provodim uglavnom kod kuće, puno sviram, slušam ploče, visim na netu ili kuham. Pročitao sam neki dan jednu genijalnu knjigu Marine Vujčić – Susjed. Knjigu toplo preporučam svima koji čitaju.