U dvije najobičnije škrinje za smrzavanje u pomoćnoj šupi Odjela patologije bjelovarske Opće bolnice krije se tužna sudbina koja je zadesila 15 županijskih obitelji. Naime, u škrinjama su fetusi beba koje u zadnjih šest godina nisu uspjele doći na svijet, a bolnica ih čuva u takvim uvjetima zbog konfuznih propisa koji reguliraju postupanje sa fetusima.
– Postoji pravilnik koji kaže da do 22. tjedna trudnoće u slučaju pobačaja bolnica može zbrinuti fetuse na način da ih zajedno s drugim patološkim otpadom spali u krematoriju. Naravno, za to roditelji trebaju potpisati posebni formular i potvrditi da to dopuštaju i da više ne mogu doći u posjed pepela djeteta. No, od 23. tjedna nadalje se smatra da je fetus osoba, a u zakonu više ništa posebno ne piše što napraviti u tom slučaju – kaže Jasna Begić, voditeljica Odjela patologije.
Roditelji tražili izdvojeni pepeo djeteta
I tu je dolazilo do slučajeva koji su uzbunili javnost, najpoznatiji je onaj iz Splita od prije šest godina kada su roditelji tražili izdvojeni pepeo svog djeteta, iako su potpisali da se odriču te mogućnosti. No, kako nema zakona koji to potvrđuje, odnosno njihovi potpisi zbog toga nemaju pravnu snagu, stvorena je siva zona koja traje i danas i u kojoj su bolnice podložne tužbama.
– Zbog takvih za sve neugodnih situacija mi smo odlučili čuvati sve fetuse, pod imenom majki, iako to zapravo ne moramo. Inače, bez obzira u kojem tjednu se dogodio pobačaj, roditelji uvijek mogu preuzeti ostatke ako žele ili ako ne žele onda potpisuju već spomenuti formular. Ako se dijete rodi živo i kasnije premine tada roditelji obavezno preuzimaju tijelo – kaže doktorica Begić. U ionako mučnu priču oko čuvanja fetusa uplela se i nova bolnica koja bi se trebala početi graditi.
– Naime, znamo da će zbog nove bolnice trebati srušiti i zgradu u kojoj je Odjel patologije i te pomoćne šupe u kojima su smješteni fetusi. Patologija će privremeno preseliti u podrum sadašnje nove bolnice, pa potom u novu zgradu i tu negdje moramo smjestiti i fetuse na što nitko nije računao. Jedna od mogućnosti je da se svaki posebno spali i smjesti u urne koje je potom lakše pohraniti i čuvati, ali to je opet postupak za koji ne znamo smijemo li ga provesti – kaže sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar Zoran Seleš.
Siva zona
Bolnice su u ovakvim slučajevima prepuštene same sebi i svaka tumači pravilnike na svoj način. Gruba računica kaže da čuvanje fetusa kojih su se roditelji pismeno odrekli stvara troškove bolnicama, a isto bi donijelo i pojedinačno spaljivanje. Naime, kako kažu u Općoj bolnici Bjelovar, kvartalni trošak spaljivanja svog patološkog otpada je 1.200 kuna, dok bi pojedinačno spaljivanje svakog fetusa stajalo 1.800 kuna i to bi morala snositi bolnica. Na ljudskoj i moralnoj strani takvo se razmišljanje čini bešćutnim, no od realnosti se ne može pobjeći i očito pitanju zbrinjavanja fetusa treba dati precizniji zakonski okvir, jer niti držanje jadnih ostataka u škrinjama nije trajno prihvatljivo rješenje.

Sve ostalo na pokušaju
Tamna strana priče o fetusima su tužbe i traženje odšteta za pretrpljenu bol iako su roditelji prvo morali potpisati da dopuštaju bolnici zbrinjavanje na propisani način. Bolnice su tu ostavljene na brisanom prostoru, a u bjelovarskoj Općoj bolnici nisu želeli potvrditi je li bilo takvih slučajeva. Neslužbeno se ipak doznaje da je bio jedan takav pokušaj, no nikada nije završio na sudu.