Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Iako su škole zaključane zbog svima nam poznate pandemije, a nastava se održava on line, u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar su i dalje iznimno aktivni. Naime, navedena škola odlučila je volontirati u Folding@home istraživanju COVID-19.

U istraživanju sudjeluje s trinaest netom doniranih računala od strane Erste banke, koja bi se u ovo vrijeme, da nije došlo do pandemije, koristila za nastavu. Time je Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar pokrenula neformalnu inicijativu „Dobro se dobrim vraća“. Naime, Erste banka je donirala računala, a Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar tim istim računalima pomaže na globalnoj razini u borbi protiv COVIDA-19.

Inicijativa je pokrenuta na prijedlog nastavnice informatike Vesne Pavković-Dončević i njezinog sina Juraja Dončevića, inače asistenta na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Svoja računala je stavila na raspolaganje i Medicinska škola Bjelovar.

Super računalo

Pojasnimo, Folding@home (FAH) je projekt fokusiran na istraživanje bolesti podržano računalnim proračunima. FAH je započet 2000. godine na Sveučilištu Stanford u laboratoriju Pande. Projekt se bavi simuliranjem dinamike proteina, čime se pokušava odrediti ponašanje različitih bolesti – od raka bubrega do Alzheimerove bolesti. Isti postupci su primjenjivi i na proučavanje zaraznih bolesti, poglavito sada već poznatih virusa zike, ebole i koronavirusa.

Za izvršavanje simulacija dinamike proteina potrebno je puno računalne snage, koju mogu pružiti samo super-računala. Kako su super-računala teško dostupna, FAH poziva vlasnike običnih računala da podijele slobodnu računalnu snagu svojih strojeva na volonterskoj osnovi. Time se stvara računalni grozd koji ukupnom snagom volonterskih strojeva čini super-računalo, a u što se uključila i Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar.
Zbog povećanog interesa za pomoć u istraživanju virusa COVID-19, FAH je ostvario mogućnost obrade podataka od 2.43 exaFLOPS-a (10 na 18-u matematičkih operacija po sekundi).

Time je FAH postao prvo računalo u svijetu koje svoju snagu mjeri u exaFLOPS-ima, šo znači da FAH sada može provoditi simulacije dinamike proteina na razini atoma.
Za sudjelovanje korisnik mora preuzeti instalaciju FAH klijenta s određene adrese . Po završetku instalacije klijenta, korisnik može odrediti u kojoj mjeri želi podijeliti svoje računalne resurse s istraživačkom inicijativom. Postavljanjem postavki klijenta, od FAH sustava se zaprimaju proračunski zadaci (work units) koji se na klijentskom računalu automatski obrađuju.