Još dva mjeseca prije kraja kalendarske godine, bjelovarski Komunalac skupio je više korisnog otpada nego u cijeloj prošloj godini. Do studenog 2017. prikupljeno je tako 695.542 kilograma papira, plastike, tekstila, guma, drva i ostalog korisnog otpada, dok je cijele prošle godine prikupljeno 673.695 kilograma.

-Od početka organiziranog prikupljanja prikupili smo 4.960 tona korisnog otpada. Iz navedenog je jasno je da je osviještenost naših građana u tom pogledu u porastu. Nabrojene količine korisnog otpada nisu završile na odlagalištu neopasnog otpada Doline, već su predane ovlaštenim oporabiteljima – ističe Stipe Crnković, rukovoditelj RJ Komunalne djelatnosti bjelovarskog Komunalca. Zahvaljujući odvojenom skupljanju papira i kartonske ambalaže te plastike, količine otpada na odlagalištu padaju već šestu godinu zaredom.

U Komunalcu iz komunalnog otpada izdvajaju oko 24 posto papira i kartona, oko 8 posto plastike te oko 30 posto stakla. Otvaranjem reciklažnog dvorišta u lipnju prošle godine u Bjelovaru, sve komponente korisnog otpada bilježe konstantni rast, poglavito papir, plastike i elektronički otpad, a po izgradnji drugog reciklažnog dvorišta na Dolinama tijekom iduće godine, u Komunalcu očekuju još bolje rezultate.

U Komunalcu su, kad je riječ o prikupljanju papira, zabilježili apsolutni rekord u mjesečnim količinama od čak 61,4 tone, dok je uobičajeni mjesečni prosjek za ovu godinu 36,02 tone. Papira je već sada skupljeno 51 tonu više nego za prvih deset mjeseci prošle godine. Prošle godine ukupno je prikupljeno 385.140 kilograma, a ove u prvih deset mjeseci čak 360.160 kg. Rekordi se bilježe i kad je riječ o plastici.

-Plastike je dosada prikupljeno 25,4 tone više nego cijele prošle godine, a očekujemo da ćemo do kraja ove godine prikupiti oko 115 tona. Lani je bila riječ o količini od 75.905 kilograma – kaže Crnković, dodajući kako rastu i količine prikupljenog elektroničkog otpada, kojeg je do sada prikupljeno 16.357 kg.

U Komunalcu kažu kako će se sljedeće godine vjerojatno učestalost odvoza miješanog komunalnog otpada smanjiti pa građani koji budu pametno gospodarili svojim otpadom neće trebati dodatne posude i plaćati doplatne vreće za višak otpada. Na taj način se želi pojačati primarna reciklaža.
Da Bjelovarčani s razvrstavanjem i sortiranjem otpada nemaju problema potvrđuje i Mirko Đuras iz bjelovarskog Vinkovićevog naselja, koji otpad sortira otkako je je u naselju postavljen eko otok s kontejnerima za papir, plastiku i ostali otpad.
-Nije mi to teško, pomaže mi u tome i unuk. Jedino bi možda trebalo postaviti još koji eko otok u naselju jer su ovdašnji kontejneri jedini u Vinkovićevom naselju pa ih susjedi brzo napune.