Nakon više od desetljeća nepromijenjenih cijena komunalnih usluga, a u nekim segmentima i nakon gotovo dva desetljeća, Komunalac će potkraj ove godine raditi po novom cjeniku koji će, prema najavi bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, u dijelu koji se odnosi na odvoz otpada, poskupiti za neke kategorije korisnika i do 50 posto. Tema koja zasigurno neće razveseliti korisnike usluga Komunalca „isplivala” je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, kada se raspravljalo o poslovnom i financijskom izvješću bjelovarske komunalne tvrtke koja je i prošlu godinu završila s dobiti, iako višestruko manjom u odnosu na godinu ranije.

 Negativni demografski trendovi

Komunalac je lani uprihodio 21,6 milijuna kuna te je zabilježen višak od samo 35 tisuća kuna dobiti. Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Komunalca, izvješće o poslovanju predstavio je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, a podržali su ga svi vijećnici osim SDP-a i Nezavisne liste Damira Bajsa, njih četvero, koji su bili suzdržani.

Gradske vijećnike direktor Ivančić podsjetio je kako na rezultate poslovanja negativno utječe i ranija odluka Gradskog vijeća da se usluge ne smiju širiti s postojećeg prostora grada Bjelovara i osam okolnih općina. Izloženost rizicima gubitka tržišta, uz posljedice gospodarske krize, predstavljaju i konstantni negativni demografski trendovi. Ostali poslovni rizici nisu pak izraženiji u odnosu na ostala trgovačka društva, napomenuo je direktor Ivančić te dodao kako je i nakon odvajanja Vodnih usluga uspostavljeno stabilno uspostavljeno.

– Komunalna trgovačka društva posluju uz primjenu načela neprofitnosti, jer su cijene utvrđene tek do razine koja osigurava pokriće troškova funkcioniranja sustava u trenutku kada su donijete. Ove cijene u primjeni su od 2006. godine, uz sve negativne okolnosti koje su značajno narušile njihov paritet prima troškovnoj strani. Nažalost, zbog negativnih trendova u poslovnom okruženju smanjen je broj korisnika usluga, pa time i prihodi. S druge strane, država nam je nametnula standard skupljanja i zbrinjavanja otpada za koji nije osigurala infrastrukturu. Međutim, ovdje nismo jedini takav slučaj – istaknuo je direktor Ivančić. Dodao je i kako će se cijene usluga morati korigirati upravo zbog standarda kojega je nametnula država.

O poskupljenju usluga govorio je i gradonačelnik Hrebak, kazavši kako će ono u prosjeku iznositi do 50 posto, što je, kazao je, dvostruko manje nego što se očekuje u drugim hrvatskim gradovima. Bjelovar je, valja spomenuti, grad s najnižom cijenom odvoza komunalnog otpada u Hrvatskoj, pogotovo s obzirom da se većini kućanstava odvozi dvaput tjedno.

Priprema za novi način obračuna

Bjelovarčane, te stanovnike općina u kojima posluje Komunalac, poskupljenje najvjerojatnije čeka u studenom ove godine, a do tada bi trebalo i završiti čipiranje posuda za otpad. Time će se steći preduvjet za „individualiziranu” naplatu. Prema najavama, mjesečni račun trebao bi se sastojati od fiksnog dijela koji će iznositi 35,14 kuna, te od varijabilnog dijela koji će iznositi 5,27 kuna po odvezenoj posudi za otpad. Dakle, kućanstvo koje ima jednu posudu za otpad plaćat će fiksni dio od 35,14 kune, plus 21,08 kuna (četiri odvoza, jer će se broj odvoza miješanog komunalnog otpada smanjiti na jednom tjedno, po pet kuna) mjesečno. Međutim, ako se isto to kućanstvo u dovoljnoj mjeri razdvajati otpad te prorijediti odvoz posude na, primjerice, jednom u mjesec dana, mjesečna ušteda bit će 15 kuna. (ik)