Početkom ove školske godine i bjelovarska Obrtnička škola se pridružila velikoj svjetskoj obitelji Eko škola, a nakon samo jednog polugodišta tamošnji nastavnici i učenici zadovoljno trljaju ruke. Naime, do kraja prošle godine, zajedničkim snagama su prikupili čak dvije tisuće baterija te 11 i pol tisuća čepova. Odličan je to poticaj da u tom smjeru nastave i dalje, a sve s ciljem ugradnje odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika, ali i djelatnika škole.

Različite aktivnosti

-Riječ je o međunarodnom programu koji je razvila Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš čije je provođenje započelo prije gotovo 25 godina, a koji se danas provodi u više od 59 država i povezuje više od 46 tisuća škola. Kroz program Eko-škola jasno se određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša koji su dio redovnog nastavnog plana primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije, vode te uređivanju školskog okoliša – pojasnila je pedagoginja Obrtničke škole Bjelovar Petra Kupsjak. Kako bi postigli svoj cilj, učenici, ali i djelatnici ove škole skupljaju papir, tetrapake, plastiku, metal, baterije koje ili odnose u reciklažno dvorište ili im daju novi život pretvarajući ih recimo u nove ukrase. Također, učenici odnedavno prikupljaju i čepove za humanitarnu akciju “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” čiji je cilj prikupljanje sredstava za liječenje osoba oboljelih od leukemije i limfoma.

Zadovoljni učenici

-Osim toga, u školi smo napravili eko učionicu koja je ekološki isplativa, a svaki veliki odmor i nakon nastave školu obilaze učenici iz eko patrole te pri tome provjeravaju je li u svakoj učionici sortiran papir ili pak jesu li ugašena svjetla i grijanje. Jednostavno pokušavamo biti što više ekološki efikasni, a mislim da smo u tome i vrlo uspješni. Učenici su odlično prihvatili novi program, a upravo je to i bio naš početni cilj – odgojiti mlade generacije kako bi bili osjetljivi na pitanje okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti – istaknula je Kupsjak. Da je ovaj program odlično prihvaćen od strane samih učenika potvrdili su i oni sami. Tako je Antonio Kuzminović, učenik drugog razreda koji se obrazuje u programu elektroničar-mehaničar, napomenuo kako je riječ o zaista odličnom programu.

-Učimo čuvati okoliš i sve više stječemo dobre navike. Osim u školi, i kod kuće odvajamo papri i boce, a čepove skupljamo. To zaista nije nikakav napor, ali puno čini za naš okoliš – kazao je Antonio. S njim se slaže i njegov kolega Emanuel Zebec, učenik prvog razreda programa za CNC operatera.

-Imamo priliku u školi naučiti nešto o zaštiti okoliša i to je super. Osim toga, na ovaj način novim generacijama, ali i sva onima koji prolaze kraj naše škole kako se uz samo malo truda puno može učiniti za očuvanje prirode – kaže Emanuel.