Bjelovar je grad bez beskućnika. Pohvalio se tim podatkom jednom prilikom i bivši bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Međutim, posljednjih nekoliko godina na javnim površinama u gradu redovito se okuplja skupina građana koje Bjelovarčani zovu beskućnicima iako, potvrdili su nam i u Centru za socijalnu skrb, oni to službeno nisu jer imaju osobne iskaznice s uredno prijavljenim adresama. Na kojima, doduše, ne borave. Spomenuta ekipa pronašla si je prije nekoliko godina novi “dom” u praznoj privatnoj kući u Ulici Vlatka Mačeka, a zbog njihova ponašanja ovih su dana ozbiljno zabrinuti ostali stanovnici te ulice.

 Lože vatru

-Njih nekoliko ondje stalno boravi, a redovito im “u goste dolaze” drugi prijatelji skloni sličnom ponašanju. U toj se kući pije i galami, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da oni ondje zimi lože vatru, iako taj objekt nije primjeren za život. S obzirom na te okolnosti, pitanje je dana kada će netko od njih stradati – kaže nam jedan od stanovnika Mačekove koji je želio ostati anoniman jer, kaže, ne želi kasnije imati problema sa “susjedima” koji znaju biti neugodni. Drugi susjedi nam pričaju kako su im u posljednje vrijeme počele nestajati stvari i već im je dozlogrdilo da službe ne poduzimaju ništa kako ni te ljude sklonile s ulice.
-Vidim istu tu ekipu kako se svakodnevno opija u gradskom parku. To je stvarno ružan prizor i mislim da našem gradu nije potreban. Osim što ih nije lijepo vidjeti, često znaju biti neugodni i svašta dobacivati prolaznicima, a prošle godine jedan od njih je i nasrnuo na maloljetne djevojčice – priča naš sugovornik.

Inače, kako doznajemo od susjeda iz Mačekove, spomenuti objekt u kojem borave “beskućnici” u vlasništvu je sestara koje žive u inozemstvu i one po svoj prilici ni ne znaju što se događa u njihovoj kući. Stanovnici su o problemu, kažu, obavijestili komunalnog redara, međutim ovaj problem, potvrdili su nam u Gradskoj upravi odgovarajući na naš službeni upit, nije u njihovoj nadležnosti, s obzirom da je riječ o privatnom posjedu. Ruke od “beskućnika” pere i bjelovarski Centar za socijalnu skrb.

 Bez službenih pritužbi

-Centar za socijalnu skrb Bjelovar nema u evidenciji niti jednog beskućnika, odnosno osobu koja nam se obratila sa zahtjevom da je beskućnik i da nema gdje stanovati. Ukoliko bi nam se netko obratio s takvim zahtjevom, Centar bi proveo postupak i takvoj osobi osigurao privremeni smještaj, međutim to ne možemo napraviti na silu i protiv nečije volje. Nismo zaprimili pritužbe da netko neovlašteno boravi u napuštenoj kući na navedenoj adresi, a ako bismo i zaprimili, isto bismo proslijedili policiji – stoji u službenom dopisu koji su nam poslali iz Centra.
U PU Bjelovarsko-bilogorskoj pak kažu kako nisu postupali u slučaju u Mačekovoj, s obzirom da nisu zaprimili niti jednu dojavu vezanu uz taj problem. Kad je pak riječ o opijanju na javnim površinama, u PU kažu kako njihovi službenici samoinicijativno, kao i po dojavama građana, redovito postupaju u takvim situacijama.