Od jeseni Bjelovar ima jednu plesnu atrakciju više. Nakon što je lokalni plesni klub “H-8” prije koju godinu počeo uvježbavati mažoretkinje, sada je popisu svojih aktivnosti dodao i trbušni ples. Da interes itekako postoji, dokaz je čak 20-ak kandidatkinja koje marljivo uvježbavaju orijentalne plesne korake, ali pred kameru našeg objektiva nerado staju. No, najhrabriji dio ekipe svu spretnost i spremnost pokazao je na svom prvom nastupu, nedavnom turniru standardnih i latinsko-američkih plesova koji je u Bjelovaru organizirao matični Klub. Plesnim stilovima Bliskog i Srednjeg istoka uči ih 27-godišnja pravnica Bojana Vujčić, Koprivničanka s bjelovarskom adresom.

– Trbušnim plesom bavim se oko šest godina. Počela sam u četvrtom razredu osnovne škole, a nastavila sam u Osijeku gdje sam studirala. U tom plesu me najviše oduševljava to specifično držanje plesačica i izolacije različitih dijelova tijela, kukova, torza, glave, ramena, a naravno i njihovi maštoviti zveckavi kostimi. Trbušni ples nije teško naučiti jer se sastoji od nekoliko osnovnih pokreta koje svi mogu savladati i mnogo varijacija koje daju na volju mašti i kreativnosti. Kad naučite osnove, dalje samo kombinirate kako vam se sviđa. Ne možete pogriješiti jer ples je umjetnost, a umjetnost nema pravila. Inače, meni osobno je tribal najprivlačniji stil trbušnog plesa – kaže Bojana, ističući kako nije riječ o isključivo ženskom plesu.

Kroz njega se, dodaje, jača mišićni tonus cijelog tijela, postiže veća fleksibilnost, usvaja pravilno držanje, a značajno doprinosi i mentalnom zdravlju.
– Vježbom se bolje upoznaje vlastito tijelo tako da se bolje osjećamo u njemu, povećava se samopouzdanje, potiče kreativnost i općenito pridnosi pozitivnom stavu u svakodnevnom životu, a sve to jednako je važno i za žene i za muškarce – naglašava naša sugovornica.