U moru predivnog povrća na bjelovarskoj tržnici svakako se ističu one sorte koje nisu karakteristične za naš kraj. Meksički krastavac Katarine Jagec iz Gornjih Plavnica nedaleko od Bjelovara jedna je od njih. Kako napominje naša sugovornica, riječ je o posebnoj vrsti krastavca koja je u jednu ruku dosta slična našem krastavcu, no s druge strane ima i neke različitosti.

– Ovakav plod sada se može jesti, no može se i posaditi za novu sezonu. Upravo sada je vrijeme za njegovu sadnju, no prvo bi ga trebalo staviti u teglu koja se nalazi na toplom. Nakon što biljka nikne i dobije nekoliko listova, odnosno krajem travnja, trebalo bi je presaditi na otvoreno. Pri tome treba voditi računa da ga posadite negdje gdje će se biljka moći penjati jer naraste i do 25 metara, a na jednoj biljci dobijete i 30 plodova – pojašnjava gospođa Jagec. Naglašava kako je meksički krastavac je vrlo zdrav, a mogu ga konzumirati i osobe koje imaju problema sa žuči.
-Potrebno ga je oguliti i ukloniti košticu. Možete ga narezati na ploške ili naribati i začiniti prema želi, a možete ga jesti i samog ili u kombinaciji s drugim povrćem poput mrkve ili luka – savjetuje naša sugovornica te otkriva kako je cijena jednog plooda 10 kuna.