U deset godina broj učenika osnovnih škola smanjio se za čak 63.026, vrisnuli su demografi potaknuti nedavno objavljenim brojkama Državnog zavoda za statistiku. Samo u jednom desetljeću, „pokošen“ je 2.521 razred s po 25 učenika, a sadašnja generacija osnovaca, po statističkim je izračunima na kraju ove školske godine, mogla biti bogatija za 16 tisuća vršnjaka između 7 i 15 godina, nestalih u egzodusu za boljim sutra. Demografi upozoravaju kako se u usporedbi s prijašnjim razdobljima emigracijskih valova, ovaj kojemu trenutačno svjedočimo razlikuje po masovnom iseljavanju cijelih obitelji. Ranije su, naime, djeca ostajala s jednim od roditelja ili s bakama i djedovima, a sada odlaze svi zajedno.

 Zajednički Božić

Kako se ne radi tek o pukoj teoriji, reporteri Bjelovarca i sami su se uvjerili posjetivši obitelj Žiža u prigradskom naselju Hrgovljani. Nakon što su svi zajedno dočekali prošli Božić, na samu Staru godinu, desetogodišnja Tea otputovala je s trudnom majkom Katarinom i ocem Stjepanom u gradić pokraj Münchena, gdje su pronašli novi dom. Prostrana katnica u Ulici Miroslava Krleže, odjednom je opustjela i postala prevelikom za baku Nevenku koja je u njoj ostala sasvim sama. Teu smo nedavno zatekli u Bjelovaru za kratka povratka s tatom. Stigli su kako bi sudjelovali na obiteljskome vjenčanju, a potom se žurno vratili u Njemačku, gdje su ih čekali mama i njezina tek rođena sestrica.

Kako se osjeća daleko od svojih prijatelja iz područne škole I. osnovne u Novim Plavnicama te u kojoj se mjeri ovako malena snašla u novoj sredini ne znajući ni riječi njemačkoga jezika, ispričala nam je sama Tea.

-Kada su me roditelji na kraju I. polugodišta ove školske godine ispisali iz 3. razreda, rekli su mi kako ću se u svojoj novoj školi zbog nepoznavanja njemačkog jezika morati upisati u drugi razred. Bilo mi je jako žao, ali sam i strahovala od prvog susreta s djecom koju ne poznajem, baš kao ni njihov jezik. No, kada me je učiteljica predstavila, pod odmorom mi je prišla jedna djevojčica. Pretpostavila sam da me pita kako se zovem i od tada smo dobre prijateljice – ispričala je svoje prve dojmove Tea.

Tuga za prijateljima

Na dodatnim satovima njemačkog jezika u školi već je naučila osnove jezika, ali joj na nastavi još uvijek nije lako. S matematikom nema problema jer brojevi su svugdje isti, no kada dođu na red ispiti znanja iz drugih predmeta, nastaju problemi. U pomoć joj, kaže, ne može priskočiti ni učiteljica jer ne govori hrvatski jezik.

-Jako mi nedostaje moje „staro“ društvo iz ulice i škole. Srećom, nedaleko od naše kuće živi dječak iz Hrvatske s kojim se mogu igrati i pričati do mile volje. Kad sam tužna, često prelistavam spomenar s porukama koji su mi darovali prijatelji iz razreda kad sam se opraštala od njih – kaže Tea.

Tužna je i baka Nevenka, premda razumije da joj je sin s obitelji morao otići kako bi živjeli bolje.
-Kao električar, radio je za privatnike, ali i uz snahinu plaću živjelo se skromno. Premda su im troškovi stanovanja tamo visoki, kažu mi da s jednom plaćom žive daleko bolje nego ovdje. Premda sam beskrajno žalosna zbog njihova odlaska, pri srcu mi je lakše kad znam da su sretni i zadovoljni – kaže Nevenka Žiža.

Ispisi iz škola u Bjelovaru nisu rijetkost

Premda bjelovarsko područje još nije zapljusnuto valom seoba nalik onomu u Slavoniji, u četiri osnovne gradske škole spomenuti demografski trend prisutan.

-Radi odlaska u inozemstvo, prošle školske godine ispisalo se sedam učenika te isto toliko 2016./17. Analitikom za petogodišnje razdoblje ne raspolažemo. Naša škola unazad sedam godina pokazuje kontinuirani trend povećanja broja učenika. Za sljedeću školsku godinu imamo najavu odlaska pet učenika, no zasad nije izvjesno hoće li se ona dogoditi – odgovorila je na upit Bjelovarca ravnateljica II. osnovne škole Davorka Bačeković.

U IV. osnovnoj, ove su školske godine dvije obitelji zatražile ispis za četvero djece, no ne može se govoriti o uzlaznom trendu, tvrde u upravi škole. U III. osnovnoj je ispisano dvoje djece zbog odlaska obitelji u Njemačku i Irsku, potvrdila je ravnateljica Goranka Preskočil, dok iz I. osnovne nismo dobili zatraženu informaciju. No, doznajemo kako, primjerice, u Teinom susjedstvu još jedna obitelj odlazi preko granice. Čekali su samo da im dvoje djece završi peti i sedmi razred u I. osnovnoj školi.