Četrdesetak voćara i vinogradara sudjelovalo je na edukaciji s praktičnom primjenom o rezidbi voća i vinove loze. Edukaciju su zajedničkim snagama organzirali LAG Sjeverna Bilogora Veliko Trojstvo i Udruga voćara i povrćara „Dar Bilogore“ Bjelovasko-bilogorske županije.

Prezentacija s praktičnim dijelom organizirana je na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Juren, Josipa Jurena u Velikom Trojstvu. Domaćin brojnim voćarima i vinogradarima bio je i Dejan Sabolović, a sa iskustvima koje imaju u ludbreškom kraju, kako vezano uz rezidbu, tako i uz proizvodnju, te probleme na koje u tom pogledu nailaze, prisutne je upoznao Saša Lenček, predsjednik Poljoprivredne zadruge Ludbreg.

Kako orezivati pojedine vrste voćaka praktično su pokazali i iznijeli svoja višegodišnja iskustva sami članovi Udruge voćara i povrćara. Ivo Petrinović je pokazao kako se orezuju breskve i nektarine, Vlado Valenta kako se orezuju šljive, jabuke i smokve, Željko Krvar je objasnio kako se to radi na marelicama, a Nenad Horvat na šljivama. Mirko Crnković je prezentirao rezidbu vinove loze.

Bilo je to jedno lijepo predavanje na kojem su svi prisutni imali prigode steći nova iskustva i znanja. Vidjeti gdje griješe u rezidbi i naučiti nešto novo. I mene, a i moje kolege voćare, veseli i ono što smo čuli i naučili o prihrani voća zahvaljujući predavanju Predraga Radojčića iz tvrtke Timac Agro, kaže Nenad Horvat, koji se bavi proizvodnjom šljiva pa je svoje kolege upoznao kako treba orezivati tu voćku.