Visiobike, zagrebačka tvrtka bjelovarskog inovatora i poduzetnika Marka Matende, dostavila je najpovoljniju ponudu na javnom natječaju za odabir isporučitelja stanica za punjenje i iznajmljivanje e-bicikala u Bjelovaru, vidljivo je iz zapisnika s otvaranja ponuda objavljenog u elektroničkom oglasniku javne nabave.

Osim Visiobike-a, ponudu je poslala i zagrebačka tvrtka Sustav javnih bicikala, no njihova ponuda je, uz uračunati PDV, bila 80-ak tisuća kuna skuplja. Iako Visiobike još uvijek nije službeno dobio posao, s obzirom da su poslali povoljniju ponudu, bit će pravo iznenađenje ako ga ne dobiju.

Buduće stanice za punjenje i iznajmljivanje e-bicikala bit će smještene u Masarykovoj ulici, Šetalištu dr. Ivše Lebovića i Poljani dr. Franje Tuđmana. Na svakoj od njih nalazit će se terminal s ekranom na dodir, solarnim panelima za punjenje e-bicikala, ali i posebnih stalaka za bicikle koji će omogućiti jednostavan najam e-bicikala.

Vrijednost izgradnje spomenutih stanica procijenjena je na 310 tisuća kuna, no obje pristigle ponude bilo su nešto više. Konkretno, Visio bike ponudio je da će posao obaviti za 328 tisuća kuna, uključujući PDV. Dobra vijest je i da Grad Bjelovar može računati na 123,5 tisuća kuna od Ministarstva turizma.

Inače, u ovogodišnjem gradskom proračunu za projekt “e-bicikli” ukupno je planirano 630 tisuća kuna, pri čemu je za izgradnju i opremanje stanica za punjenje e-bicikala namijenjeno 380 tisuća kuna, dok se 250 tisuća kuna odnosi na nabavku deset e-bicikala, pri čemu će i na toj stavci doći do sufinanciranja, i to od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Čitav projekt mogao bi biti dovršen do ljeta, s obzirom da natječaj završava potkraj veljače, a rok za izgradnju stanica je 60 kalendarskih dana. Jednom kada se sve napravi, bicikli će se moći unajmljivati putem mobitela, a bit će i razrađen cjenik.