Dobrovoljno vatrogasno društvo Predavac uskoro bi se moglo naći u stečaju. Zbog duga od 113 620 kuna, odnosno blokiranog računa duže od 120 dana, FINA je automatski proteklog tjedna Trgovačkom sudu u Bjelovaru uputila prijedlog za otvaranje skraćenog stečajnog postupka nad tim DVD-om.

Upravo teče rok u kojem su osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, Darko Lovrić i Damir Križan, pozvane da Trgovačkom sudu podnesu javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza. Za razliku od njih, koji to trebaju učiniti do 16. srpnja ove godine, vjerovnici imaju rok da nad dužnikom predlože pokretanje stečajnog postupka sve do polovine kolovoza. Ako se ništa od toga ne dogodi ili ako Lovrić i Križan dostave popis imovine, ali se iz njega utvrdi da dužnik ima imovinu koja nije dostatna za namirenje predvidivih troškova stečajnog postupka, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje i sud će donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Ne bude li žalbi na takvo rješenje, subjekt će u roku od osam dana biti brisan iz sudskog registra, što bi značilo i kraj postojanja DVD Predavac. Potegnu li svoje korake vjerovnici, imovina društva bi se mogla naći na bubnju, samim tim i velebno vatrogasno zdanje u Predavcu uz glavnu prometnicu prema Zagrebu, čija je vrijednost, prema ranijim tvrdnjama predsjednika DVD-a Darka Lovrića, procijenjena na sedam milijuna kuna. Što danas na sve to kaže glavni i odgovorni predavački vatrogasac, D. Lovrić, nismo uspjeli doznati, jer se na naše telefonske pozive nije javljao.

o, sa strepnjom na cijeli razvoj situacije gledaju u Općini Rovišće. Načelnik Slavko Prišćan boji se da dugogodišnja ulaganja ljudi u njegovoj općini samo tako nestanu ili dopadnu u ruke nekoga kome nije na prvom mjestu sigurnost stanovništva. Pribojava se da bi cijeli postupak mogao biti i režirani scenarij jednog čovjeka koji već godinama, ističe Prišćan, ne dostavlja izvješća o radu Vatrogasnoj zajednici Općine Rovišće, dakle niti Općinskom vijeću. Stoga je načelnik najavio izvanrednu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj bi se trebalo raspravljati upravo o toj temi.

 Otkriće revizije

Ovo, inače, nije prvi put da se DVD Predavac našlo pod povećalom javnosti i institucija. U ljeto prošle godine mediji su se raspisali o Predavčanima nakon vijesti kako njihovo vatrogasno društvo jedino u Hrvatskoj nije prošlo provjeru državne revizije. Negativno mišljenje državnih revizora ukazivalo je na čitav niz propusta u vođenju poslovanja, zbog čega je spis proslijeđen državnom odvjetništvu. Iz javno dostupnog izvješća ispisanog na tridesetak stranica vidljivo je kako su revizori Predavčanima zamjerali čitav niz stavki, od naizgled bezazlene činjenice da su Program rada za 2015. donijeli tek u veljači te godine, pa sve do daleko ozbiljnijih propusta, poput onoga da u poslovnim knjigama nema dokaza kome je iz vatrogasne blagajne isplaćeno nešto više od 45 tisuća kuna „u kešu“.

Iz izvješća je također bilo vidljivo kako je DVD Predavac 2015. godine prihodovao 1,5 milijuna kuna, najviše na račun pružanja protupožarne zaštite za JANAF i INA-u, dok su rashodi iznosili 1,45 milijuna kuna, što je čak 215,8 posto više no što je planirano na početku godine. Te je godine prosječna plaća za sedmero zaposlenih iznosila 4.482,00 kune u netu. Najviše plaće ugovorene su za predsjednika i zapovjednika društva, Darka Lovrića i Tomislava Lovrića, u iznosu od 8.100,00 kuna bruto. U revizorskom izvješću stoji kako je u srpnju 2014. godine Upravno vijeće donijelo odluku o mjesečnom dodatku na plaću predsjednika društva u iznosu od 2.500,00 kuna te dodatnih 1.500,00 kuna na plaću zapovjednika. Međutim, revizori su utvrdili kako plaće zaposlenika nisu obračunavane na temelju ugovorenih bruto iznosa, već je za šest zaposlenika on bio niži od dogovorenog, dok je zapovjedniku, uz navedeni dodatak na plaću, uključen i tzv. zapovjedni dodatak u iznosu između 2.428,00 i 2.500,00 kuna. Istovremeno je plaća predsjednika društva sadržavala operativni dodatak u visini od 2.428,00 do 4.170,00 kuna. Sve to, zaključili su revizori, nije bilo definirano ugovorima o radu.

Ništa od progona

Na temelju ponuđene papirologije, revizori nisu uspjeli utvrditi ni koliko točno vozila ima u DVD-u Predavac. Prema službenoj evidenciji, koncem 2015. bilo ih je deset, prema evidenciji o korištenju 11, dok ih je u Izvješću o radu navedeno devet. Na pravu zbrku državni financijeri naišli su pak među putnim nalozima. Naime, iz te dokumentacije, stoji u izvješću, vidljivo je kako su u pojedinim slučajevima „zaposlenici u isto vrijeme na istoj relaciji koristili službeni automobil i privatni automobil u službene svrhe, a s istom svrhom putovanja“. Sporni su revizorima bili i troškovi reprezentacije u iznosu od 106.230,00 kuna, s obzirom da na računima „u pojedinim slučajevima nisu naznačeni razlozi ugošćenja“.

U rujnu prošle godine, nakon izbijanja spomenute afere, predsjednik DVD-a Darko Lovrić za Bjelovarac je kazao kako ga nalaz revizije i prijava DORH-u nimalo ne brinu, uvjeravajući nas kako se on i ostali članovi društva ni na koji način nisu ogriješili o zakon, priznajući tek mogućnost da možda nisu dobro vodili poslovne knjige. No, za taj su propust optužili Općinu Rovišće, ustvrdivši kako im ista nije osigurala sredstva za angažiranje stručne osobe kojoj bi povjerili taj posao. Kako doznajemo u Županijskom državnom odvjetništvu, istraga temeljem prijave Državne revizije je okončana, ishodom u korist vodećih predavačkih vatrogasaca.

-Provedenim kriminalističkim istraživanjem u postupanju odgovornih osoba DVD-a Predavac nisu utvrđena obilježja kaznenih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti – potvrdili su u srijedu za Bjelovarac iz Županijskog državnog odvjetništva.

VZ Općine Rovišće boji se privatizacije doma

O novim problemima u DVD-u Predavac očitovala se i Vatrogasna zajednica Općine Rovišće, iz koje su pojasnili kako spomenuto društvo od 2016. nije opertaivno, zbog financijskih problema, o kojima je zajednicu izvijesti zapovjednik T. Lovrić.
-Zbog odgovornosti prema žiteljima općine Rovišće, općinski načelnik i članovi Općinskog vijeća tražili su, putem VZO Rovišće, od DVD-a Predavac izvješća o radu i financijska izvješća za prethodne tri godine koje nikada nisu dostavljena VZO – ističu, među ostalim, u službenom priopćenju upućenom medijima predstavnici rovišćanske Vatrogasne zajednice, dodajući kako su ostali šokirani viješću o pokretanju stečaja nad društvom, zbog kojeg bi ono moglo ostati bez vrijedne imovine, uključujući i velebni dom koji su mještani Predavca godinama uređivali.

-Ukoliko ne dođe do podmirenja ovog dugovanja, Predavac bi mogao ostati bez vatrogasnog doma na način da postane privatno vlasništvo. Sami mještani znaju koliko su vremena i truda uložili u izgradnju tog doma zajedno sa Općinom Rovišće te brojnim drugim sponzorima. Zbog neodgovornog rada predsjednika DVD-a Darka Lovrića i članova upravnog i nadzornog odbora, DVD Predavac je doveden u ovu bezizlaznu situaciju. Čini nam se da članovi upravnog, ali i nadzornog odbora DVD-a Predavac nisu svjesni da su i oni odgovorni za nastalu situaciju u koju su možda nesvjesno uvučeni.

Od nezadovoljnih članova upravnog odbora DVD-a Predavac stižu informacije kako je proračun DVD-a u zadnjih nekoliko godina oko 2 milijuna kuna godišnje, a DVD nema nekoliko stotina kuna mjesečno za podmirenje troškova električne energije te je čak došlo do isključenja. Iz svega navedenog proizlazi sumnja u nezakonito i nesavjesno vođenje društva, ponajviše predsjednika ali i pojedinih bliskih članova upravnog odbora. Rezultat takvog ponašanja mogao bi biti da nakon provedenog stečajnog postupka vatrogasni dom i ostala imovina smišljeno postanu privatno vlasništvo – stoji, između ostalog, u priopćenju Vatrogasne zajednice Općine Rovišće.

U Stečaju i VZ Općine Ivanska

Iako su stečaji dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnih zajednica prava rijetkost, DVD Predavac nije jedini subjekt te vrste s područja naše županije koji se našao u spomenutoj situaciji. Prije dvije godine u stečaju je, naime, završila Vatrogasna zajednica Općine Ivanska. Kako doznajemo od tamošnjeg općinskog vodstva, do stečaja je došlo pod poprilično nerazjašnjenim okolnostima, no unatoč činjenici što nova nije osnovana do danas, uvjeravaju nas kako ondje zaštita građanstva funkcionira besprijekorno. Umjesto na račun VZ, Općina sredstva za rad dostavlja direktno na račune DVD-a, a novu VZ, kaže općinski načelnik Željko Mavrin, planiraju osnovati čim bude usvojen novi Zakon o vatrogastvu. (stm, sk)