Najnoviji dokumentarni film Đure Gavrana “Jedna od nas” konačno će doživjeti hrvatsku premijeru. Nakon što je svjetsku imala u kolovozu u natjecateljskom programu festivala u Sarajevu, “Jedna od nas” prvi puta u Hrvatskoj može se pogledati u četvrtak, 8. listopada na ZagrebDoxu, zagrebačkom festivalu dokumentarnog filma koji se trebao održati u ožujku no zbog situacije s epidemijom premješten je na jesenski termin.

Premijera filma “Jedna od nas” je u četvrtak u 20 sati u velikoj dvorani Kina studentskog centra, a bjelovarski dokumentarist ističe kako radi na tome da film uskoro doživi i premijeru u njegovom rodnom gradu, gdje se uostalom i zbiva radnja cijelog filma i odakle su svi protagonisti ovog potresnog i teškog dokumentarca.

-Ovaj film je odgovor na vrlo neugodnu i bolnu životnu situaciju u kojoj sam se našao. Uoči 15. godišnjice mature na razrednoj mailing listi započeli smo s dogovaranjem oko datuma i lokacije večere. Dok smo se mi nabacivali sa slobodnim terminima, jedna razredna kolegica nam je poslala mail u kojem iznosi svoju šokantnu životnu priču. Sjećam se da sam čitajući to pismo sve više tonuo i kako su se miješali osjećaji i stanja šoka, bijesa, ljutnje, mržnje, kako si ne dopuštam da povjerujem u to što čitam, a s druge strane ne prihvaćam da posumnjam, da dovodim u pitanje njene riječi. Vraćaju se flashbackovi srednjoškolskih dana, njene pojavnosti, naših reakcija i odnosa s njom. Toliko stravično, a tako blisko i tako neprimjetno da me hvatala jeza od pomisli da smo četiri godine zajedno išli u razred, a da nitko od nas ništa nije primjetio. To je bilo toliko potresno i neočekivano da sedam dana nisam znao kako da uopće procesiram tu situaciju, što da kažem, mislim, kako da se postavim. Iz tog kaotičnog stanja šoka, ispunjenog nevjericom, boli, ljutnjom, osudom, neprihvaćanjem, propitivanjem, shvatio sam da je jedini suvisli odgovor na to pismo da napravim film. Od samog početka sam znao da ne želim raditi film o njenom slučaju, već o našoj nemoći da prihvatimo koliko je problem seksualnog zlostavljanja djece prisutan u našem društvu i kako se teško suočavamo s njim – rekao je Gavran, koji smatra da je seksualno zlostavljanje djece i mladih tema o kojoj se ne smije šutjeti.

Razbijanje tabua

-Film i umjetnost imaju snagu određenim temama koje su tabu društva dati glas, ali samo rijetki dovode do stvarnih promjena. Naivan kakav jesam, vjerujem da je ovo jedan od tih rijetkih filmova koji će dovesti do stvarnih promjena. Kampanja koja prati izlazak filma prilika je da publika čuje neke osnovne činjenice vezane uz problem seksualnog zlostavljanja djece, kako bi mogli reagirati na primjeren način ako se i oni nađu u situaciji da im se dijete ili odrasla osoba povjeri – istaknuo je Gavran, kojeg su šokirale neke statističke činjenice koje je saznao o seksualnom zlostavljanju.

-Prema statistikama, svako peto dijete u Europi je seksualno zlostavljano. Znamo li ovu informaciju onda nam je jasno da je vjerojatno većina nas u razredu imala nekoga tko je proživljavao neku vrstu zlostavljanja. Čak četiri od pet slučajeva zlostavljanja dešava se unutar obiteljskog kruga ili je počinitelj blizak sa žrtvom i njegovom obitelji i vještom manipulacijom tjera žrtve da se povlače u sebe jer osjećaju strah, sram i krivnju, gube samopouzdanje i samopoštovanje. Istraživanja su pokazala da tek svako peto dijete progovori o seksualnom zlostavljanju unutar mjesec dana od počinjenog zlodjela. To dijete nas je izabralo jer u nas ima povjerenja i želi da mu pomognemo da se izvuče iz pakla koji proživljava. Ako u tom trenu ne znamo ove bazične informacije, tada nam je lakše dijete uvjeriti da to što se dogodilo možda i nije baš tako, nego se suočiti sa brutalnom realnošću. Živimo u zabludi da nikada nismo sjedili pored zlostavljača ili se družili s djetetom ili odraslom osobom koja je zlostavljana – otkrio je Gavran, koji se iz tog razloga odlučio upustiti u kampanju kojom želi ukazati na prisutnost problema seksualnog zlostavljanja djece u društvu.

-Pokrenuo sam web stranicu www.jednaodnas.com na kojoj objavljujem edukativne članke koje sam realizirao s najboljim stručnjacima u Hrvatskoj na ovom području, a konkretan cilj koji sam si zadao je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obaveznog dijela školskih preventivnih programa. Iz detaljne analize problema seksualnog nasilja nad djecom, ovo mi se čini kao najlogičniji i ostvariv korak prema tome da djeci pružimo mogućnost da se uopće susretnu s nekim osnovnim informacijama i statistikama, praktičnim savjetima. Mnogoj djeci ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve jer neka djeca su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu. Da bih ostvario ovaj cilj, poslat ću otvoreno pismo Vladi RH i saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu i pokrenuti online peticiju s istim ciljem, gdje će građani moći dati svoj doprinos – naglasio je Gavran, koji je sretan što će ovog tjedna njegov film biti prikazan na velikom platnu, pred publikom, pošto je ovogodišnje izdanje Sarajevo film festivala bio on-line.

Direktni kontakt

-Čudan je to osjećaj, kada četiri godine života posvetite jednom filmu i onda se svjetska premijera na prestižnom festivalu održi on-line bez direktnog kontakta s publikom. Ali dogodio se zanimljiv trenutak na dan svjetske premijere koji mi je ispunio tu novonastalu prazninu i osvijestio da se ipak vrijedilo četiri godine posvetiti cijelom projektu. Bio je to novi mail od kolegice upućen cijelom razredu: “Ne znam jesam li se ikad eksplicitno zahvalila svima na iskazanoj podršci i na sudjelovanju u filmu pa bih htjela iskoristiti ovu priliku. Puno vam hvala. Jako sam dirnuta vašom hrabrošću i time šo vam je stalo do mene i druge djece / ljudi koji pate. Pokazati se javno, otkriti se na neki način i zauzeti neki stav, to je rizično, veoma hrabro i nije uopće lako. Iskreno sam zadivljena i impresionirana. Meni je uvijek bio težak taj rascjep između moje stvarnosti i onoga što je meni izgledalo kao neka službena stvarnost. Vaše reakcije, podrška i ovaj film mi pomažu jer spajaju ta dva svijeta i na taj način mi pomažu da se sastavim i zacijelim. Mislim da film može pomoći i drugim ljudima i djeci koja i sada pate na sličan način na koji je pomogao meni – naglasio je Gavran i dodao da je kolegica iz razreda koja je doživjela zlostavljanje bila prva osoba koja je pogledala film.

-Skupa smo gledali film on-line. Reagirala je jako emotivno, neke stvari su joj jako teško pale, neke su je nasmijale. Mislim da njezin odgovor u pismu najbolje opisuje što za nju znači ovaj film s malim vremenskim odmakom – zaključio je Gavran, koji s nestrpljenjem očekuje prvo hrvatsku, a potom i bjelovarsku premijeru filma “Jedna od nas”.


Blizu ostvarenja je i prva autorska dokumentarna serija


Đuro Gavran ističe da su mu daljnji planovi prvenstveno usmjereni na distribuciju filma “Jedna od nas”.

-Fokus distribucije filma su maturanti. Plan je potaknuti maturante da prijave svoj razred na besplatnu online projekciju filma putem web stranice www.jednaodnas.com. Nakon odgledanog filma imat će mogućnost razgovora sa mnom kao autorom filma i stručnom osobom iz područja prevencije seksualnog nasilja. Mi ćemo u jednosatnoj sesiji odgovarati maturantima na sva njiha pitanja vezana za film i temu. Također je plan da napravimo e-priručnik za djecu i njihove roditelje kako bi lakše iskomunicirale neke osnovne stvari o ovoj nelagodnoj temi. Distribucija filma on-line počinje 18.11. na Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom. Što se tiče novih projekata, trenutačno sam u završnici snimanja novog dječjeg dokumentarnog filma za HRT, počinjem s istraživanjem za drugi dokumentarni film u sklopu EBU koprodukcije također kroz HRT i ono što me najviše veseli je prva autorska dokumentarna serija “Dobra ekonomija”, koja je jako blizu potpisivanja ugovora – otkrio je Gavran