Đurđa Adlešič, bivša potpredsjednica Vlade RH i Damir Bajs, bivši ministar turizma svakako su najiskusniji političari iz ovog kraja, a samim tim i najzahvalniji komentatori aktualnih političkih događanja na državnom vrhu. Ekskluzivno s čitateljima Bjelovarca Novog svojedobno najviši državni dužnosnici odlučili su podijeliti svoja promišljanja o novoj Vladi, sazivu Hrvatskog sabora, kao i vlastita očekivanja. Pri tomu bivša potpredsjednica unatoč golemu političkom iskustvu, zrači optimizmom, dok je aktualni bjelovarsko-bilogorski župan nove ministre spreman zasuti mnogobrojnim zgotovljenim županijskim projektima.
– Imamo četiri saborska zastupnika koji su vrlo dobro strateški raspoređeni diljem županije. Tu je Bjelovarčanin Hrebak, Daruvarčani Babić i Bilek te Grubišnopoljac Totgergeli. Nakon četiri prilično mrtve godine, sada se vraćamo na velika vrata. Moja očekivanja u ovom sazivu su velika, a prema vlastitom iskustvu mislim da će doći do vrlo zdravog natjecanja između HSLS-ova Hrebaka i HDZ-ova Totgergelija, koji su istovremeno koalicijski partneri i suparnici – analizira bivša potpredsjednica. Smatra kako su naši narodni izaslanici u prethodnom sazivu propustili priliku nastaviti i dovršiti započete projekte poput izgradnje brze ceste prema Zagrebu.
Čini se i kao da joj je na osobnoj razini žao što tijekom čitavog mandata nije dovršen učeničko-studentski dom za koji je uspješno lobirala iz Vlade, ali potom i iz Sabora. Adlešič napominje i kako bi naši novopečeni zastupnici morali pronaći dugoročno rješenje za posrnuli Elektrometal o čijemu poslovanju ovisi sudbina 200-tinjak obitelji iz Bjelovara i okolice.
Nova bolnica, vodoopskrba, brza cesta…
Damir Bajs pak očekuje da će nova Vlada nastaviti tamo gdje je stala prethodna, barem kada su u pitanju projekti za koje je Bjelovarsko-bilogorska županija odradila sve potrebne predradnje.
– Očekujemo natječaj za izgradnju nove bolnice, početak škologradnje u sklopu kojega se treba izgraditi 12 objekata, dovršetak vodoopskrbe županije, izlazak iz prometne izoliranosti nastavkom izgradnje pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec, kao i brze ceste prema Bjelovaru, odnosno Virovitici. Za sve navedene projekte postoji studija izvedivosti, dakle riječ je o opravdanim projektima, tim više što se mnogi od njih trebaju financirati iz EU fondova – napominje Bajs. Dodaje kako će se posebnom pozornošću pratiti odnos Vlade prema poljoprivredi, najznačajnijoj grani gospodarstva u županiji. Kolegi ministru turizma preporuča da ne bude poput svog prethodnika Lorencina koji je prilično zanemario razvoj kontinentalnog turizma, a tijekom svojeg mandata nijednom nije posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju.
– Osim turizma u onim područjima gdje postoje svi prirodni preduvjeti za uspjeh, potrebno je pomagati i turizam u onim područjima gdje je za uspjeh potrebno mnogo više truda, zalaganja i volje – napominje Bajs.