Sve do prije nekoliko godina, država se nije previše zamarala ilegalnom trgovinom sirovim duhanom jer je u žarištu pozornosti bio lov na švercere cigareta. No, kada je „mušterijama“ i roba s crnog tržišta postala preskupom, otvorio se široki prostor za proizvođače duhana i ilegalne preprodavače duhana koji su u tomu prepoznali laku i brzu zaradu. Sve dok se spregom policije, carine i pravosuđa nije odgovorilo pravim državnim udarom na već dobro organizirano crno duhansko carstvo. Stisnuti u obruč, padali su kao muhe, od preprodavača uhvaćenih s tonama duhana, do kumica na placu sa smotuljcima od nekoliko grama, skrivenih ispod pulta.

 Šverc iz Poljske

Tako je primjerice, krajem siječnja 2015. godine bjelovarska policija upala u dvorište obiteljske kuće nedaleko od grada. Usred akcije istovara prešanog suhog duhana u listu, zatekli su dvojicu Poljaka i sedmero domaćih pomagača. Robu su unosili u gospodarsku zgradu u kojoj je već bilo posloženo preko tonu i pol duhana u listu, dok je u jednome od kamiona pronađena još jedna tona i 345 kilograma. U svojevrsni presedan ove akcije može se svrstati činjenica kako duhan ovoga puta nije bio s njiva virovitičkog područja kao što je to u većini slučajeva, već je bio prošvercan ravno iz Poljske, a bio je namijenjen kupcu iz Slovenije. Stoga je „ekipi“ uhvaćenoj na djelu, uslijedila prijava zbog kaznenih djela utaje poreza ili carine te nedozvoljene trgovine.

PU bjelovarsko-bilogorska je tijekom 2013. godine zaplijenila 1.824 kg duhana, 2014. čak 5.894 kg te u nepuna dva mjeseca 2015. godine 2.949 kg. Unatoč drakonskim novčanim, pa i zatvorskim kaznama, šverceri ne odustaju. Primjerice, dvojicu muškaraca u čijem je kombiju zaustavljenom na području općine Đulovac policija prvo pronašla 1.840 kg, a potom 1.810 kg sušenog duhana u listu, pokraj moguće zatvorske kazne do godine dana te one prekršajne do 10.000 kuna, čeka ih i carinski račun za naplatu trošarine koja se za duhan u listu obračunava po 450 kuna za kilogram. Po toj računici ovaj će dvojac za 3,6 tona oduzete „robe“ morati podmiriti vrtoglavi iznos od preko 1,6 milijuna kuna.

 Rat se nastavlja

Kako poručuju iz PU bjelovarsko-bilogorske, nesmiljeni rat traje i dalje.

-Kontinuirano postupamo na terenu zbog prikupljanja korisnih informacija, razmjena s drugim policijskim upravama i službenicima Carine te planiranja zajedničkih postupanja. Uspoređujući podatke za isti vremenski period, vidljivo je da je u prva tri mjeseca 2016. zaplijenjeno 46 kg sitno rezanog duhana, a ove godine 114,5 kilograma – navodi policija.

Ističu kako se veće količine zapljenjuju pri transportu duhana u listu namijenjenog za ilegalnu prodaju, u pravilu s virovitičkog područja. Udarni je period, napominju, krajem godine kada završi berba duhana i kada proizvođači moraju predati duhan ovlaštenim otkupljivačima, kako je regulirano zakonom.

Iz PU poručuju kako policija zbog efikasnosti postupaka u najvećoj mjeri sankcioniranje prepušta djelatnicima Carine koji postupaju po Zakonu o trošarinama. Izdvajaju slučaj zabilježen ove godine, kada je i policija protiv počinitelja podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela nedozvoljene trgovine jer mu je dokazana prodaja sitno rezanog duhana.
Kao i ranije, bjelovarska tržnica kao i sva druga mjesta na području županije gdje se okuplja veći broj ljudi zbog prodaje raznih proizvoda nije izuzeta od policijskih „radara“. Sve su takve lokacije, tvrde u PU, u stalnome fokusu policije kao potencijalna mjesta gdje se obavlja ilegalna prodaja duhanskih proizvoda.