Državni arhiv u Bjelovar već šestu godinu zaredom posluje na tri gradske lokacije što, s obzirom da nije riječ o ustanovi čije usluge građani svakodnevno koriste, i dalje izaziva veliko čuđenje, pa i razočaranje među korisnicima. U zgradi Poslovnog parka na Trgu Eugena Kvaternika 6 nalazi se uprava i računovodstvo, arhivsko spremište je u Prolazu Andrije Kačića Miošića. Odjela za obradu i korištenje arhivskog gradiva, kao i Odjel za zaštitu nalaze se pak u Ulici Ferde Rusana 10.

Dislociranost Arhiva, podsjetimo, posljedica je odluke Vlade RH sa zatvorene sjednice održane potkraj 2009. godine kada su dvije zgrade Arhiva smještene na gradskom korzu tik uz današnju katedralu s oko dvije tisuće četvornih metara radnog i spremišnog prostora, darovane Zagrebačkoj nadbiskupiji. Vlada RH nekretnine je darovala bezuvjetno, a arhivsku građu, urede i službenike potom “razbacala” diljem grada, uz prigodno obećanje o skorašnjoj izgradnji novog zdanja.

Bjelovarski vlastodršci Ministarstvu kulture ponudili su atraktivnu parcelu na Trgu Stanka Vraza, kao i oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa, ali uz uvjet da radovi započnu najkasnije do 2013. godine. Rok je, kao što znamo, istekao, parcela vraćena u gradsko vlasništvo, a nova zgrada ne samo da se nije počela graditi, već se u ovom trenutku ne zna čak niti lokacija na kojoj bi se trebala graditi. Usto, potkraj veljače ove godine istekao je petogodišnji rok u kojemu je Arhiv plaćao simboličnu najamninu Bjelovarsko-križevačkoj županiji u iznosu od jedne kune godišnje. Sada se najamnina obračunava na “polukomercijalni” način – Grad Bjelovar određuje visinu koeficijenta kojim se množi broj kvadrata, a on ovisi o lokaciji i namjeni prostora. Neslužbeno doznajemo da se Arhiv sada za najam izdvaja 192 tisuće kuna, a ti bi se cifra mogla drastično povećati 2020. godine, kada prema ugovoru s Biskupijom cijena najma postaje komercijalna.

Traže, traže, a nikako da pronađu…

– Nakon iseljenja koje je uslijedilo tijekom 2010. godine, arhiv je obnovio sve segmente svog dosadašnjeg djelovanja izuzev korištenja knjižnice čija je bibliotečna građa zbog nedostatka prostora deponirana u spremištu arhiva. Za korištenje je dostupan samo manji dio i to stručna literatura koje je potrebna u svakodnevnom radu ustanove. Ministarstvo kulture u suradnji s Državnim arhivom, Županijom i Gradom, iznalazi moguće rješenje za trajni smještaj Državnog arhiva, te prihvatljivog i adekvatnog spremišta – glasio je službeni odgovor Ministarstva kulture na upit kojeg smo postavili još početkom 2014. godine, a iz kojega je vidljivo da izgradnja nove zgrade arhiva danas nije nimalo bliže nego što je bila prije šest godina. Bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec govori kako je Grad Bjelovar i dalje spreman ustupiti zemljište te odreći se naknade od komunalnog doprinosa, no dodaje kako Vlada RH, odnosno Ministarstvo kulture, kao vlasnik Državnog arhiva u Bjelovaru, mora inicirati izgradnju novog objekta. Jedno je sasvim sigurno – aktualna Vlada tijekom svojeg četverogodišnjeg mandata po pitanju Državnog arhiva u Bjelovaru nije učinila ama baš ništa, pa će s tim problem morati pozabaviti njihovi nasljednici.