Prema prosječnom rezultatu iz obaveznih ispita na A razini polaganja državne mature ove je godine u cijeloj Bjelovarsko – bilogorskoj županiji bio najuspješniji, netom završeni bjelovarski gimnazijalac, Igor Bosanac. S postotkom od 88 posto riješenosti ispita ovaj je mladić pokazao koliko je izvrstan u poznavanju gradiva iz hrvatskog, matematike i engleskog. No, da ovo nije jedina njegova odlika potvrđuje i činjenica da je Igor ostvario i maksimalan broj bodova iz fizike. Riješio je baš svaki zadatak i ostvario 100-postotni učinak. Polagao je i biologiju i kemiju, a činjenica da se za polaganje državne mature pripremao sam dovoljno govori o kakvom se “lumenu” radi.

Četiri razreda s 5.0

– S obzirom da me matematika i fizika uistinu zanimaju, ne mogu reći da je polaganje državne mature bilo teško. Fiziku sam najviše pripremao i zbog činjenice što sam ju, uz kemiju i biologiju, morao polagati na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet. Na pripreme nisam išao, ali sam u Gimnaziji išao na izbornu kemiju te sam pohađao i školske pripreme iz hrvatskog – kaže Igor koji je i sva četiri razreda Gimnazije prošao s prosjekom 5.0. Priznaje kako mu je najteže bilo u prvom razredu srednje škole kada je i najviše učio. No, kasnije je shvatio kako treba učiti pa je, kaže, gradivo nekih predmeta “nabubao” i kasnije zaboravio, a ostalo je uistinu učio s razumijevanjem.
– Shvatio sam da je važno učiti s razumijevanjem i temeljito. Prosječno sam u srednjoj školi učio dva sata dnevno, nekad više, nekad manje, ali sam se istinski trudio razumjeti gradivo za koje sam znao da će mi kasnije trebati. Ipak, intenzivno sam se pripremao za polaganje državne mature – pojašnjava Igor koji je kao gimnazijalac ostvario brojne uspjehe na županijskim i državnom natjecanju. Naime, na posljednjem natjecanju iz kemije koje se održalo u četvrtom mjesecu, osvojio je 11. mjesto. Smatra i kako je srednjoškolski program obrazovanja dobar, no misli i da bi učenicima trebale biti date veće mogućnosti izbora ovisno o tome je li netko više naklonjen društvenim ili prirodnim predmetima.
Uz Igora Bosanca, mladić koji je također fiziku riješio sa 100-postotnim učinkom je Daruvarčanin Mario Zec. On je, naime, pohađao daruvarsku Gimnaziju, opći smjer i nakon objavljenih rezultata polaganja državne mature upisao je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Prvih osam studenata imalo je izravan upis, a činjenica da je zahvaljujući rezultatima smješten na 12. mjesto rang liste dovoljno govori o uspjehu ovog mladića. FER, podsjećamo, nosi epitet jednog od najtežih fakulteta u Hrvatskoj pa je ovakav izvrstan plasman uistinu za pohvalu.
– Mislim da je kontinuiran rad tijekom srednjoškolskog obrazovanja izuzetno važan. Ja, naime, nisam išao na neke posebne pripreme za državnu maturu, tek na nekoliko sati priprema koje su bile organizirane u školi – kaže Mario koji je matematiku napisao gotovo sa 100-postotnom učinkom. Naime, nedostajao mu je tek jedan bod. Osim obaveznog hrvatskog i engleskog na A razini, polagao je dodatno još i biologiju, fiziku i kemiju. Iz kemije je tako ostvario i odličan sedmi plasman u Hrvatskoj riješivši 93,3 posto testa.

Sama se pripremala

Lorena Dolački iz bjelovarske Gimnazije također je ostvarila izvrstan rezultat i danas (ponedjeljak) upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu. Briljirala je u fizici tako što je riješila 95 posto testa. Da se uistinu radi o izvrsnoj srednjoškolki, budućoj studentici svjedoči i činjenica da je Lorena polagala šest ispita državnih matura, ali i prijemni ispit za Medicinski fakultet.
– U 2 sata i 45 minuta trebali smo odgovoriti na 108 zadataka iz područja kemije, fizike i biologije. Zapravo, nije bilo toliko niti teško, ali nije bilo dosta vremena pa nekoliko zadataka nisam uspjela riješiti iako sam ih znala – prepričava Lorena svoja iskustva s polaganja prijemnog ispita. Ističe kako se za polaganje državne mature sama pripremala tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja i to tako da je svakodnevno učila dva ili tri sata. Nekad više, nekad manje. Za polaganje glavnih predmeta sama se pripremala dok je u drugom polugodištu četvrtog razreda išla na pripreme u Zagreb kako bi što bolje položila kemiju, biologiju i fiziku. Buduća liječnica za sada nije još sigurna u kojem će smjeru njena specijalizacija ići, no ističe kako ju najviše zanimaju dermatologija i psihijatrija.