Europska Unija bolje se brine za hrvatska sela od hrvatske države, zaključak je koji se može izvesti nakon što je Općina Severin ostala bez kanalizacije, iako ima dovršen projekt i svu potrebnu dokumentaciju. Naime, krajem prošle godine stigla je odbijenica iz Ministarstva poljoprivrede pod obrazloženjem koje se, blago rečeno, može nazvati neozbiljnim.
– Odbili su nam projekt uz obrazloženje da imamo manje od dvije tisuće stanovnika, iako je na početku natječaja jasno stajalo da se mogu javiti jedinice lokalne samouprave koje imaju do pet tisuća stanovnika. Na kraju natječaja to je promijenjeno u minimalno dvije. Kako naša Općina broji 900 stanovnika, dobili smo crveno svjetlo – kaže načelnik Žarko Žgela neugodno iznenađen takvim raspletom.
Naime, riječ je o projektu koji je prvo trebao biti realiziran putem Hrvatskih voda, pa je to potom prebačen na Ministarstvo poljoprivrede. Ukupno je vrijedan 12 milijuna kuna i njime bi kompletna općina, odnosno naselja Orovac i Severin dobila kanalizaciju. Ako već nema domaćih izvora financiranja, onda će se općina obratiti Europskoj Uniji.
– U ožujku bi se trebao raspisati natječaj na koji se mogu javiti općine sa do dvije tisuće stanovnika i kandidirati svoje projekte. Za razliku od nas samih, Europa ima razumijevanja za male sredine. U tom je natječaju maksimalni iznos ograničen na milijun eura što nije dovoljno za cjelokupan projekt, ali mi ćemo se svejedno javiti jer se projekt može odraditi u fazama. Kompletnu dokumetaciju imamo – napominje načelnik Žgela i dodaje kako je u zadnje četiri godine jedini natječaj na koji se Općina mogla javiti bio onaj na koje su dobili crveno svjetlo.
Očito je da ministra ruralnog razvoja Tomislava Tolušića čeka jako puno posla na što ga je već pozvala i Udruga općina jer niz gotovih projekata nepotrebno leži u ladicama. Tolušić je najavio ubrzavanje raspisivanja natječaja, a načelnici ga drže za riječ jer razvoj ruralnih područja ponajviše ovisi infrastrukturi. Da ima kanalizaciju, Općina Severin bi zasigurno imala i više od tih 900 stanovnika.