Siječanj i početak veljače su tradicionalno vrijeme kada se pribavljaju drva za ogrjev za iduću zimu. Mnogi žitelji čekaju u redovima kako bi na vrijeme od lugara dobili linije i svojim obiteljima osigurali dovoljnu količinu drva za tople zimske mjesece. Među njima su Đuro Račan i njegov sin Tomislav iz Zvijeraca, a zajedno planiraju izraditi oko 40 metara drva za ogrjev.

-Šumarija je porušila označena stabla i odvezla trupce, a mi smo uspjeli dobiti dvije linije, kako smo i tražili lugare. Vjerujemo kako ćemo ukupno izraditi oko 40 metara drva, što će biti dovoljno za naše dvije obitelji, sinovu i moju. Zadatak nam je odvojiti granje, poslagati ga na hrpe na panjeve, a iskoristivo drvo uredno poslagati i čekati tzv. preuzimanje šumarije kako bi drva odvezli kućama – pojasnio nam je Đuro Račan koji na ovaj način nabavlja drva već godinama. Iako je sve više preprodavača koji ljudima na dvorište dovezu već gotova, izrađena i ispiljena drva, rizik je velik. Osim gotovo duplo skuplje cijene, drveta obično stigne manje od dogovorenog, što je teško ili nemoguće točno provjeriti.

-Ovaj posao u šumi nije nimalo lak, a kad bi računali naš fizički i rad i sitna ulaganja u alate, nije ni jeftino sam izrađivati drva. No, svejedno je znatno povoljnije nego osloniti se na prekupce. Mi, primjerice, računamo kako ćemo drva platiti oko šest tisuća kuna, dok bi nas gotova sigurno za tu količinu koštala bar duplo više – kazao je Račan i zaključio kako je ovo neobično toplo zimsko vrijeme ugodno za raditi u prirodi.