Neobično topla zima prouzrokova je nevolje većini onih koji su i ove sezone odlučili sami napraviti domaće suhomesnate proizvode. Tradicija je to koja se na preskače na hrvatskom selu, no ove godine, sudeći po stanju na terenu, delicija će biti manje, a to bi pak moglo utjecati na njihovu višu cijenu u narednom razdoblju. No problema sa sušenjem nema obitelj Mlinar iz Dautana, naselja na područje općine Nova Rača, a glavni i odgovorni za ovogodišnje suhomesnate delicije je 30-godišnji Marko Mlinar za čije se svatove većina tih proizvoda već sada brižno i s puno ljubavi priprema.

Na pola puta

-Još prvi vikend u prosincu smo imali kolinje, a zaklali smo tri svinje s obzirom na to da su nam i potrebe ove godine veće. Meso se ne kvari, no morali smo se poslužiti trikom. Naime, u pogon smo stavili ventilator koji je nadomjestak nedostatku vjetra koji je vrlo važan u ovoj fazi sušenja mesa. U vrijeme kolinja vrijeme je također bilo toplo, no tek nešto više od nule za razliku od sada, a to je bilo sasvim dovoljno da ne bude nikakvih problema iako bi idealno bilo da se živa ipak malo ispustila ispod ništice. Meso je sada već napola osušeno, a vjerujem da ni u narednom periodu neće biti problema – ističe Mlinar otkrivajući čitavu lepezu delicija koji se suše na obiteljskom tavanu – kulenova seka, različite kobasice, buđola, šprek, a tu je kraj suhomesnatih proizvoda pršut. Kako pojašnjava, zajedno s ocem meso suši već više od 12 godina pa čitav postupak već sada ima u malo prstu.

Nije prvi put

-Nakon samog kolinja, šunke idu u sok na dva do tri dana. Zatim se meso čisti pa se ponovno stavlja u sol na otprilike pet dana. Za manje komade dovoljna su recimo dva soljenja nakon čega slijedi dim, dok recimo pršuti u soli trebaju biti i tri tjedna. Nakon što je taj dio gotov, na redu je prešanje kako bi izašao višak vode, a tak onda komad ide na dimljenje na otprilike 10 do 12 dana nakon čeka je na redu tavan. Budući da ondje trenutno nema vjetra, upregnuli smo ventilator koji ga zamjenjuje i to nam je sasvim dovoljno. Kasnije kada će biti toplije, meso se prebacuju u tamnu prostoriju, odnosno podrum gdje se skladišti sve do konzumacije – pojašnjava naš sugovornik napominju kako, unatoč tome što je ova godina iznimno topla, ovo nije prvi put da se na njihovom gospodarstvu meso suši uz pomoć ventilatora.
-Uz oca sam u ovom poslu otprilike posljednjih 12 godina, a ventilator koristimo svaki put kada nema dovoljno vjetra i kada je pretoplo. Njega je potrebno odnekuda stvoriti, a ventilator je iskušana metoda koja u praksi sasvim solidno funkcionira – zaključuje Mlinar.