Temeljem sudskog naloga, policija je prošlog četvrtka u jednome selu u okolici Bjelovara pretražila obiteljsku kuće i druge prostorije gdje je otkriveno 176,4 grama osušene marihuane, a temeljitim pročešljavanjem vrta pronađene su zasađene dvije biljke indijske konoplje. Protiv 40-godišnjega vlasnika ovoga „nalazišta“, uslijedila je kaznena prijava. Riječ je o najsvježijoj s popisa redovitih vijesti o učincima PU bjelovarsko-bilogorske na području Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Srećom, one su mahom sličnog sadržaja koji ne prelazi granice područja tzv. lakih droga, poput marihuane, hašiša ili kanabis ulja.

Teške droge u zapećku

Naime, niti u vrijeme kada su teške droge poput heroina ili kokaina bile na vrhuncu svoje „slave“, bjelovarsko je područje redovito izostavljano s nacionalne karte žarišta na kojima je zvonio alarm, a takav je trend, govore statistike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čvrsto ukorijenjen sve do danas. Na istom su tragu i podaci zatraženi od PU bjelovarsko-bilogorske u kojima se navodi kako policija na ovom području „već dugi niz godina ne bilježi zapljene težih vrsta droga, poput heroina i kokaina“.

-Radi se o pojedinačnim zapljenama koje su uglavnom namijenjene za osobnu upotrebu. Jednako tako, već nekoliko godina nije zabilježena niti jedna pojava novih vrsta droga. Kada je riječ o kanabib biljkama te njenim produktima – marihuana, hašiš i kanabis ulje, čiji udio u zapljenama iznosi preko 90 posto, ostale vrste droga zabilježene su u pojedinačnim slučajevima. Uglavnom se radi o sintetičkim drogama tipa amfetamin, poput speeda – navodi policija.

 Pozitivni trendovi

Dosadašnja iskustva PU bjelovarsko-bilogorske govore kako se „roba“ u najvećoj mjeri otkriva kroz ciljane akcije usmjerene prema osobama koje se dovode u vezu sa zlouporabom droga, bilo da je riječ o konzumentima ili prodavačima.

-U značajno manjoj mjeri droga se otkriva tijekom policijskog postupanja u slučajevima narušavanja javnog reda i mira, nasilja u obitelji i sl. te u vrlo malom postotku po dojavi građana, iako ima i takvih situacija – potvrđuje policija.
Kada je pak o trendovima riječ, na području djelovanja PU bjelovarsko-bilogorske, uglavnom se bilježi porast zapljena biljki kanabisa i broja osoba koje ih same uzgajaju i proizvode marihuanu.

-Prije desetak i više godina sintetičke droge, uglavnom ecstasy i speed, bile su poprilično rasprostranjene, premda su produkti kanabisa na ovom području uvijek bili daleko najzastupljeniji. No, posljednjih deset godina na području Bjelovarsko-bilogorske županije, sintetičke i druge opijatske droge u značajnom su padu, što potvrđuje i broj zapljena. Ovakav je trend i na tragu aktualnih statistika HZZJZ-a koje govore kako je u našoj županiji zabilježen najmanji broj registriranih ovisnika o opijatskim tipovima droga. Također, jedna amo od županija s općenito, najmanjim brojem ovisnika, promatrano kroz stopu stanovnika i svim vrstama droga – navodi policija.