Piše: Slavica Trgovac – Martan

Bjelovarčanin Dražen Pintarić proteklog se mjeseca prijavio na natječaj bjelovarske Opće bolnice kojim se tražio zaposlenik za radno mjesto rukovatelja centralnog grijanja. Uredno je predao zamolbu i čekao telefonski poziv službenika bolnice na pismeni ili usmeni dio. Naime, baš takvu je proceduru već prošao kada se i prije tri mjeseca javio na isti natječaj, koji je kasnije poništen.
– Prvi put službenik bolnice nazvao me nekoliko dana prije nego što sam trebao doći na razgovor za posao. Netom prije održavanja razgovara ponovo me telefonski nazvao i rekao da je natječaj poništen i da nema potrebe da dolazim na razgovor – prepričava iskustvo koje je imao s predajom zamolbe i čekanjem na razgovor Dražen Pintarić. Nastavlja kako je natječaj ponovo raspisan te se on ponovo javio te i ovoga puta čekao telefonski poziv službenika. Naime, bio je upoznat da će eventualni rezultati ili pozivi biti objavljeni na web stranici, no očekivao je i telefonski poziv jer je tako bilo i tijekom prvog raspisivanja natječaja.

S nestrpljenjem čekao poziv koji nije uslijedio

– To se nije dogodilo. Vrijeme je prolazilo, a ja sam s nestrpljenjem čekao telefonski poziv čovjeka, koji me, kao i ranije, obavještavao o tijeku natječaja. Nedugo zatim slučajno sam sreo jednog zaposlenika bolnice koji me pitao zašto nisam došao na testiranje te zašto me nema, a prvi sam na listi kandidata. To se nije dogodilo jer ja nisam niti pomislio da me ovoga puta nitko neće nazvati već da moram isključivo pratiti što piše na web stranicama bolnice. Da sam to znao, tako bih i učinio. Nezadovoljan sam rješenjem i činjenicom da nisam stigao niti na pismeni ili usmeni dio natječaja, a svakako sam želio konkurirati za posao budući da sam trenutno zaposlen kao zamjena čovjeku koji je na bolovanju – zaključuje Pintarić. Pita se kako je u jednoj javnoj ustanovi moguće da je procedura obavještavanja kandidata u prvom slučaju telefonskim putem, a u drugom slučaju putem web stranice. Ne bi li takva procedura uvijek trebala biti ista i ne bi li ona morala biti jednaka za sve?
Za komentar spomenute situacije zamolili smo i ravnatelja Opće bolnice Bjelovar dr. Alija Alloucha koji je u pisanom priopćenju istaknuo kako je u tekstu predmetnog natječaja jasno navedeno kako će na internetskoj stranici bolnice, među ostalim, biti objavljeno vrijeme i mjesto održavanja testiranja, najmanje pet dana ranije.
-Svaki pojedini natječaj čini zasebnu cjelinu, a već samim podnošenjem prijave kandidata na predmetni natječaj proizlazi da je kandidat natječaj vidio, odnosno pročitao i prihvatio u cijelosti tekst natječaja, dakle uvjete i način provedbe natječaja – zaključuje dr. Allouch.