Nadljudskim naporima, znanjem dežurnih timova hitnog prijema i anestezije te željom da se ostvari čudo, u bjelovarskoj Općoj bolnici ovih je dana vraćen u život 54-godišnji Darko Hajdarović. Nakon uboda stršljena, njega su sekunde dijelile do odlaska u smrt. Bez svijesti, u stanju teškog anafilaktičkog šoka koji nerijetko nastaje kao smrtonosna alergijska reakcija na ubod insekata, Darka je pretprošle subote oko 19 sati na odjel Objedinjenog hitnog bolničkog prijama dovezla supruga. Tada je započela dramatična i krajnje neizvjesna bitka za njegov život.

Dramatične sekunde

Dr. Gordana Kesić-Valpotić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, koja je kao dežurni anesteziolog u timu aktivno sudjelovala u zbrinjavanju bolesnika, te dr. Karmela Caparin, šefica OHBP-a, ne krijući zadovoljstvo govore za Bjelovarac o ovom, svojevrsnom poduhvatu, kakvi uz sve napore, stručnost i dobre želje nemaju uvijek sretan kraj.

-Pacijent je zaprimljen bez svijesti, nedostatnog disanja te adekvatnih znakova života. Stoga je dežurni tim OHBP-a, predvođen dr. Antom Crnkovićem, odmah započeo s liječenjem i postupkom oživljavanja. Ubrzo im je, kao i u većini sličnih stanja, u pomoć pristigao i reanimacijski tim Odjela anesteziologije i intenzivnog liječenja, predvođen s dr. Suzanom Hittner. Pacijent je bio u stanju kome, bez vitalnih znakova, uz razvijene alergijske promjene po koži, s otokom lica, ždrijela i grkljana, što je prijetilo gušenjem. Nije reagirao na lijekove, već je bio ovisan o postupcima reanimacije, uz kontinuiranu masažu srca. Dramatična bitka, kako bi se prvenstveno osigurao dostatan dotok kisika u mozak te kako bi se spasili i ostali vitalni organi i funkcije, trajala je oko 40 minuta, pri čemu smo upotrijebili sva svoja znanja, vještine i metode – ispričala je dr.Kesić-Valpotić.

Sve to vrijeme, kaže, nisu dobivali pozitivan odgovor od bolesnika te je nad cijelim timom lebdio opravdani strah od ishoda reanimacije i mogućnosti trajnog oštećenja mozga.

-Duboko svjesni kako takvo stanje rijetki bolesnici prežive, nismo odustajali, već zajedničkim snagama nastavljali dalje. Napokon, nakon 40-ak minuta, vratio se toliko željeni rad srca i znakovi povratka cirkulacije – prisjeća se dr. Kesić-Valpotić.
No, sve postignuto još nije jamčilo sigurnost da će Darko Hajdarović opet funkcionirati kao “onaj stari“. Postojala je, naime, bojazan da sve proživljeno nije bespovratno oštetilo neke funkcije. Osim toga, alergijske manifestacije su se u blažem obliku nastavile. Stoga je uslijedila besana noć za dežurni tim anestezije i intenzivnog liječenja. No, jutro je donijelo željenu stabilizaciju, Darko je samostalno disao te primjereno odgovarao na postavljena pitanja. Bili su to jasni signali za početak beskrajne sreće svih članova timova, ali i Darkve obitelji.
Dr. Karmela Caparin, napominje kako ovaj, sretni završetak za pacijenta i njegovu obitelj, najbolje ilustrira i potvrđuje dvije stvari.

-Uključeno zdravstveno osoblje naše bolnice i na ovome je primjeru pokazalo iznimnu požrtvovnost, ali prije svega stručnost i uvježbanost. No, ovaj slučaj također predstavlja i školski primjer važnosti kvalitetne trijaže – nepogrešivog prepoznavanja hitnosti u redoslijedu prijama i zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u naš OHBP – kaže dr. Caparin.

 Povratak kući

Darka Hajdarovića zatekli smo prošloga petka u bolničkoj sobi, već spremnog za odlazak kući. Pomalo zbunjen, još uvijek u nevjerici, gotovo je zaplakao tražeći riječi hvale za sve liječnike, medicinske sestre i tehničare koji su mu spasili život.

-Kada sam kobne subote sa suprugom sjeo za volan našeg automobila, kroz otvoreni prozor uletio je stršljen i ubo me u lijevu ruku. Kako sam već ranije imao reakcije na ubod ose, vratio sam se kući i popio lijek, no nakon desetak minuta nastala je burna reakcija, osjetio sam gubitak orijentacije i svijesti. Nakon toga, ni danas ne znam što se događalo, a sjećanje mi se vratilo tek u nedjelju ujutro. Sve ove dane uživao sam punu pažnju i brigu te se svima od srca zahvaljujem – kazao je vidno ganuti Darko.

No, dr. Gordana Kesić-Valpotić podsjetila ga je kako je u svekolikim pohvalama, zaboravio na još jednog ključnog sudionika .
-Morate zahvaliti prije svega svojoj supruzi, bez čije prisebnosti i brze reakcije danas zasigurno ne bismo imali razloga za sreću. Na koji će te joj se način zahvaliti, ostaje vama na izbor – rekla je u šali dr. Kesić-Valpotić.

Smrtonosni ubodi

Dr. Gordana Kesić-Valpotić napominje kako je slučaj Darka Hajdarevića jedan od mnogih i sve učestalijih, nerijetko smrtonosnih alergijskih reakcija na ubode insekata.

-Ubrizgavanjem otrova ili neke druge tvari u kožu mogu se pokrenuti blaže, ali i teže reakcije. Poznato je da pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni, dok ose i stršljenovi su agresivni, napadaju i kada nisu uznemireni, a najopasniji su u kasno ljeto i jesen. Vjerujem da su i ove klimatske promjene dovele do sve učestalijih, snažnijih i opasnijih uboda insekata, koje zovemo anafilaksija. Nerijetko upravo ovakvi ubodi stršljena, pogotovo kod osoba koje su već prethodnim ubodima insekata senzibilizirani, mogu izazvati smrt već unutar 10 do 15 minuta. Stoga je nužno upozoriti na golemu ulogu prevencije i edukaciju svih građana, a posebno onih koji su već imali reakciju na ubode, pri čemu je ključna prisebnost i brzina dolaska liječniku – napominje dr. Kesić-Valpotić.