Da vožnja bez karte doista i jest najskuplja vožnja, na svojoj se koži ovih dana mogao uvjeriti bjelovarski student Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Njega je kontrolor prometa u putničkom vlaku HŽ-a od Križevaca prema Bjelovaru još u studenom pretprošle godine u Rovišću zatekao kako se vozi bez valjane putničke karte. Ovaj se postupak na Prekršajnom sudu u Bjelovaru vodio po žurnom postupku oštećenika kao tužitelja HŽ-a putničkog prijevoza, a danas 20-godišnjem mladiću za ovaj prekršaj izrečena je kazna od 500 kuna.

No, osim toga danas 20-godišnji mladić iz Bjelovara mora platiti i 1512 kuna za trošak prekršajnog postupka. Dakle, vožnja bez kupljene karte ovog će mladića stajati više od dvije tisuće kuna, a 20-godišnjaku nije pomoglo što je priznao krivnju i pokajao se. U svojoj obrani je naveo kako je putovao od Križevaca do Bjelovara, no imao je novca samo da kupi kartu do Rovišća. No, baš ondje u vlak je ušla kontrola, koja je utvrdila da se do Bjelovara prevozi bez važeće putničke isprave. Naveo je da mu je žao što je to učinio, no zaista je ostao bez novca i nije se imao kako vratiti kući.

Iako je za ovaj prekršaj predviđena kazna u iznosu od 1000 do 5000 kuna, sudac je uzeo u obzir brojne olakotne okolnosti te mu je odlučio izreći novčanu kaznu manju od minimuma, smatrajući da će se i ovakvom ublaženom novčanom kaznom postići svrha kažnjavanja. No, zbog sudskih troškova odvjetničkog društva koje zastupa HŽ putnički prijevoz, svota koju ovaj mladi Bjelovarčanin mora platiti popeo se na više od 2000 kuna, što stvarno izgleda prilično drakonski, posebno kad se zna da mnogi “švercanje” u javnom prijevozu shvaćaju gotovo pod normalno.