Studeni je mjesec kada se posebna briga posvećuje zdravlju muškaraca. Obilježen je globalnim pokretom “Movember” kojim se želi informirati muškarce o bolestima koje ih pogađaju i zbog kojih često umiru mladi. U znak podrške tako su mnogi muškarci i ovoga studenog pustili brkove.

Pokret je 2003. godine potaknula australska nevladina organizacija “Movember Foundation”, a glavni cilj je do 2030. godine za 25 posto smanjiti broj muškaraca koji prerano umiru. U 13 godina otkad je osnovana, organizacija je provela više od 1 200 projekata kojima pomažu muškarcima da žive duže i sretnije. Muškarce tako informiraju o raku prostate i testisa te psihičkom zdravlju i prevenciji samoubojstava.

Akcija okuplja iznimno velik broj muških poklonika spremnih prihvatiti izazov puštanja brkova u studenom i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate i testisa, duševnih bolesti, ali i brojnih drugih bolesti primarno vezanih uz mušku populaciju. O prostati i važnost zdravlja te žlijezde razgovarali smo s Emanuelom Modrićem, specijalistom, urologom u Općoj bolnici Bjelovar.

Zapostavljeno muško zdravlje

-Ovakve akcije su vrlo važne jer imam dojam da je muško zdravlje nekako zapostavljenije u odnosu na broj akcija koje se provode radi promicanja zdravlja žena. Njih je znatno više i svijest javnosti je u tom smislu izraženija. Zbog toga je vrijeme da se ipak počne raditi i na muškom zdravlju jer imamo dosta ljudi koji dolaze u naše ambulante vezano baš za taj problem – ističe opravdanost senzibiliziranja javnosti za aktualnu akciju dr. Modrić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije sedam od deset muškaraca ne zna da ima prostatu, gdje se ona nalazi, niti čemu ona služi. Zbog toga je i ovo prilika da se neke pouči o ovom važnom organu. Prostata je žlijezda koju ima svaki muškarac. Latinski prostata znači „onaj koji stoji na čelu“, a Hrvatski predstojna žlijezda. Muškarci za nju saznaju najčešće tek kada osjete smetnje s mokrenjem i posjete liječnika. Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem muškog reproduktivnog sustava koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura, ispred debelog crijeva.

Problemi s mokrenjem

Prostata je u mlađoj populaciji odgovorna uglavnom za plodnost. Kod starijih muškaraca ona gubi tu funkciju i sve više uzrokuje probleme, osobito vezane uz mokrenje. Skoro svakodnevno pedeset posto pacijenata koji dođu kod nas u ambulantu su pacijenti s problemima prostate – objašnjava dr. Modrić.

Kod rođenja prostata je veličine graška i takva ostaje sve do puberteta. Tada muški spolni hormoni stimuliraju prostatu i ona se poveća u svim dimenzijama i dosiže maksimum u 20-toj godini. Normalna prostata mladog muškarca oblika je i veličine kestena. Između 20 i 40 godine života veličina prostate je stabilna, a nakon 40-te započinje kod svih muškaraca povećanje prostate tzv. dobroćudno povećanje, adenom ili benigna hiperplazija prostate. Dr. Modrić kaže kako danas postoji sve više lijekova kojima se i bez operativnih zahvata mogu riješiti problemi s mokrenjem, koji su veliki jer se javljaju noću pa zbog nedostatka sna utječu na kvalitetu života. Najveći strah izaziva karcinom.

On nema nikakvih simptoma pa ga uglavnom nalazimo kod pacijenata koji dolaze godinama radi prostatičnih problema i tijekom kontrola se detektira putem PSA markera koji se vadi iz krvi. On nam može pobuditi sumnju da se u prostati nešto zbiva. Postotak izliječenja karcinoma prostate u najranijoj fazi je stopostotni, tako da tu možemo govoriti o izliječivoj bolesti što je vrlo rijetko kada su u pitanju maligne bolesti – ističe dr. Modrić.

Strada svaki šesti

Kako bi se prevenirala bolest svaki muškarac u pedesetim godinama života trebao bi se javiti na pregled i to jedan put godišnje jer iako nema nikakve tegobe tumor može postojati. Posebno je važno da se redovno kontroliraju osobe koje imaju obiteljske predispozicije za tu bolest. Rak prostate danas je u čitavom svijetu veliki problem muškog zdravlja zbog toga jer je najčešći rak i drugi najčešći uzrok smrti muškaraca, odmah nakon raka pluća. Svaki šesti muškarac danas ima rak prostate, a samo deset posto njih umrijet će od posljedica te bolesti. Na sreću, rak prostate je spororastući tumor. Do smrti bolesnika prođe više od deset godina, tako da više bolesnika umre od neke druge bolesti nego od samog raka prostate. Ako se otkrije u početnoj fazi rak prostate je izlječiv. Rana faza znači da se rak nije proširio izvan prostate. Zabog toga je danas najvažnije rano otkrivanje raka prostate. Uz rak, u bolesti prostate spadaju i upale odnosno prostatitisi te dobroćudno povećanje prostate.