Premda su Bjelovarčani „osjetljivi“ na izgled gradskog središta u kojem je više zgrada kojima je nužna, ne samo obnova pročelja, dobar dio njih već godinama upire prstom u trošnu prizemnicu na uglu Gundulićeve i Ulice Matice hrvatske ili, kako bi rekli stariji žitelji, „preko puta Šterna“, koja je građena između 1828. i 1867. godine. Istina, ova zgrada samo nastavlja niz starih građevina koje se protežu, gledajući od gradskog paviljona lijevom stranom od Haulikove do raskrižja, i u potpunoj su suprotnosti s izgledom suprotne strane Gundulićeve koja je od Gradske knjižnice pretvorena u novi stambeni niz.

Artingova investicija

Podsjetimo kako je svojedobno za mandata gradonačelnice Đurđe Adlešič upravo ta zgrada bila ozbiljnim favoritom za pretvaranje u gotovinski centar Fine, na čijem je čelu u to vrijeme također stajao „naše gore list“ Đuro Popijač, ali projekt je ipak stao negdje na razmeđi između možda prevelikih ambicija i konzervatorskih uvjeta, dok se alternativno rješenje u poslovnoj zoni „Jug“ nije pokazalo odgovarajućom zamjenom. Tako je više od desetljeća pročelje ove već oronule zgrade služilo tek za ispisivanje grafita ili pak učestala pitanja građana nije li moguće bar nekim „vatrogasnim“ mjerama uljepšati njen izgled. Ipak, nakon dosta čekanja, sasvim je izvjesno kako će ovaj dio grada uskoro promijeniti dosadašnji izgled jer bjelovarska tvrtka Arting na tom prostoru planira izgradnju nove zamjenske ulične zgrade i dogradnju višekatne stambene građevine, pri čemu direktor ove tvrtke, dipl. arh. Marijan Gezi, pojašnjava neke pojednosti vezane uz ovaj zahvat.

 Zadržavanje stilskih obilježja

-Prema planu, predviđeno je uklanjanje sadašnje zgrade i njena faksimilna rekonstrukcija kao stambeno-poslovne građevine u okviru postojećih gabarita, uz zadržavanje stilskih obilježja, dok se povezivanje ulične građevine s dogradnjom previđa preko spojne vanjske galerije – kaže Gezi.
Kako ovaj stručni opis potkrjepljujemo i nizom fotografija koje čitateljima zorno predočavaju kako će na koncu izgledati novi gradski stambeni i poslovni dio, dodajemo kako se buduća građevina sastoji od podruma ispod dograđenog dijela, poslovnog prostora u prizemlju i ukupno 14 stanova, od čega šest u uličnom, a preostali dio u dograđenom dijelu zgrade. Pri tome se ulični dio kojeg čine prizemlje i potkrovlje, sastoji od poslovne cjeline u prizemlju i stanova s galerijama u potkrovlju s pristupom preko galerije, centralnog stubišta i dizala smještenih u dograđenom dijelu zgrade.
-Od tehničkih podataka valja spomenuti kako građevinska bruto površina iznosi 1960 „kvadrata“, visina dograđenog dijela 12,85 metara, dok radovi čiji se završetak očekuje za 11 mjeseci, počinju u svibnju ove godine – zaključuje Gezi.