BJELOVAR – Proteklih dana pod invazijom smo komaraca. Dosadni krvopije napadaju sa svih strana i stječe se dojam kako im nitko ne pokušava stati na kraj. Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo doznajemo kako jedini gradovi u kojima na našem bjelovarsko-bilogorskom području mogu sa sigurnošću ustvrditi da to nije tako su Bjelovar i Čazma. Naime, samo ta dva grada imaju ugovor s ovdašnjim Zavodom o stručnom nadzoru nad provedbom mjera dezinsekcije i deratizacije pa za ostale ne zna provode li ih ili ne, i tko ih kontrolira.

Mi smo dužni obavljati nadzor, ali samo s onim gradovima i općinama s kojima imamo sklopljene ugovor. Oni su pak bili dužni takve ugovore sklopiti s nama, ali mi nemamo način da ih na to natjeramo. Uredno smo im na početku godine, do 31. siječnja poslali program mjera za njihova područja, ali nakon toga nitko se osim Bjelovara i Čazme nije javio za sklapanje ugovora o nadzoru – objasnio je Vedran Trupac iz Zavoda za javno zdravstvo.

Prvi tretman komaraca na bjelovarskom području proveden je pretprošlog petka, a tri dana prije prvi larvicidni tretman obavljen je i u Čazmi. Novi je predviđen za 14 dana, a iz Grada Bjelovara javljaju kako će se ponavljati tijekom dva mjeseca na više gradskih lokacija. Posao je povjeren zagrebačkoj tvrtki Adria Grupa d.o.o. za što je iz bjelovarskog proračuna izdvojeno 57.500 kuna. U Zavodu izvješćuju kako se za sada samo planiraju larvicidni tretmani. Evo i zbog čega.

Da se ne izlegu

Tako se suzbijaju larve. Znači spriječavamo da se komarci uopće niti ne izlegu. Nakon dvije godine vođenja baze podataka detektirano je na području Bjelovara 20 lokacija gdje ima stajaće vode, što su potencijalna mjesta za leženje. Tamo se šprica motornim prskalicama ili se bacaju tablete. Što se tiče adulticidnog tretmana, zamagljivanja, to je nešto što ljudi vide i misle da je to rješenje, ali taj tretman ubije svega pet posto i to samo odraslih komaraca. Od toga trenutačno nema velike koristi. Bitno je da građani dojave Zavodu potencijalna legla, stajače vode. Ako netko ima u vrtovima bačve s vodom trebalo bi ih pokriti. Grad Bjelovar je omogućio da se u privatnim domaćinstvima koristi ekološko, mineralno ulje koje nije otrovno već stvori samo zaštitni sloj na površini vode i onemogući dolazak kisika larvama i one ugibaju – kaže Trupac.

Nakon kiše dolazi – komarac

Komarci koji trenutačno grizu u našem kraju su poplavni komarci i oni lete do oko 17 kilometara. Što znači da bez problema mogu živjeti u šumi u Lugu i harati centrom grada. No, ističe Trupac, komarce se u šumi ne može tretirati pa valja pričekati još koji dan da se količina poplavnih komaraca počne smanjivati, a to će se dogoditi ako sušno razdoblje potraje.

-Nakon kiša je došlo toplo vrijeme i dok te šumske depresije ili one u okolini šuma ne prođu i ne presuše vodene lokve, koncentracija takvih komaraca će biti veća, ali ako tjedan dana još ne bude kiše njihov broj će se znatno smanjiti. Ostat će samo umjetna legla, primjerice u odbačenim gumama i slično. To su potencijalna legla za invanzivne vrste komaraca koji su veći problem od poplavnih komaraca jer oni prenose zarazne bolesti. Njih je bitno suzbijati. Grad Bjelovar je predvidio šest larvicidnih tretmana i jedan adulticidni za koji ćemo naknadno procijeniti kada ga obaviti. No, većinom građani mogu sami pridonijeti suzbijanju komaraca. Kemijske mjere su pripomoć – apelira Trupac