Proteklih dana svjedočili smo dugotrajnom, pomalo neuobičajenom kišnom razdoblju u ovo doba godine, no ako je suditi po onoj staroj narodnoj koja kaže da nakon kiše dolazi sunce, možemo biti sigurni da će ubrzo nakon željenog sunca stići i neželjeni komarci. Naime, voda i toplo vrijeme idealni su uvjeti za njihovo razmnožavanje, a za očekivati je da nas upravo takvo vrijeme očekuje u narednom periodu.

-Sada sve ovisi o vremenu. Vode će biti, a potrebno je i da temperatura zraka sedam dana bude iznad 20 °C te da noćna temperatura ne pada ispod 15 °C i sigurno ćemo imati najezdu komaraca otprilike dva do tri tjedna. Upravo su to uvjeti da bi se larva, odnosno ličinke razvile u komarca. Lani smo prvu najezdu imali već početkom travnja, no izgleda da ove godine sve kasni pa tako i komarci – ističe Vedran Trupac sa Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije pojašnjavajući kako su to idealni uvjeti za razvoj poplavnih komaraca. S druge strane imamo i invazivne komarce od kojih su svakako najpoznatiji oni tigrasti koji se legu u teglama s cvijećem i drugim sličnim mjestima gdje ima stajaće vode.

Sami uzgajamo komarce

-Poplavni komarci će letjeti i 15 do 20 kilometara po svoj krvni obrok koji im je potreban za polaganje jaja. To znači da će se izleći u Lugu i bez problema doći do grada gdje će nam piti krv. Invazivni su, s druge strane, tu oko nas – na 15 do 20 metara, odnosno mi smo im sami stvorili uvjete za život, a upravo su komarci iz te skupine opasniji kada je riječ o prijenosu zaraznih bolesti. Oni istiskuju naše domaće komarce i stvaraju sebi uvjete i prostor za život – pojašnjava naš sugovornik napominjući kako sami možemo puno toga učiniti kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje.

-Te komarci uzgajamo mi sami ili pak naši susjedi. Stoga bismo trebali izliti svu stajaću vodu koja nam nije potrebna ili pak tegle, kante, bačve, dječje bazene i slične predmete s vodom prekriti kako bismo spriječili dotok zraka koji je potreban za razvoj komaraca. Osim toga, za zaštitu od komaraca jako će nam dobro doći mrežice na prozorima, kao i različiti repelenti – savjetuje Trupac dodajući kako županijski Zavod za javno zdravstvo provodi stručni nadzor nad provedbom mjera za zaštitu od komaraca, no otkriva kako ugovore sa Zavodom imaju tek dvije jedinice lokalne samouprave na području županije iako je to zakonska obaveza svih njih. Riječ je o Bjelovaru i Čazmi.

Dojavite staništa komaraca

-Ove godine smo larvicidne tretmane provodili dvaput. Riječ je o tretmanima koji sprječavaju da se larva razvije u odraslu jedinku, a provode se na način da se doslovne traže staništa odnosno voda u kojoj se ta larva razvija. U Bjelovaru imamo 20-ak takvih mjesta u koja se onda ubacuju posebne tablete ili se te vode zaliju mineralnim uljem. Na taj se način onemogućuje dotok zraka i larva se uguši, odnosno komarci se ne mogu ni izleći. Svakako bih napomenuo da nam i građani sami mogu dojaviti mjesta za koja smatraju da su potencijalna legla komaraca, mi ćemo to provjeriti i ako je potrebno, proširiti svoju bazu te u naredim tretmanima obuhvatiti i ta mjesta – naglašava Trupac osvrćući se na i na drugi način suzbijanja komaraca koji je podosta popularan u našim krajevima, a riječ je o zaprašivanju, odnosno adulticidnom tretmanu. Kako pojašnjava, na taj se način ubijaju odrasle jedine, no upozorava kako takav način borbe protiv komaraca nije ni blizu učinkovit kao onaj prvi.

-Zaprašivanjem se ubije tek 10 posto odraslih jedinki što znači da ih 90 posto preživi, a to zaista nije dobar omjer dok istovremeno košta. Upravo bih zato svima preporučio bjelovarski i čazmanski način borbe protiv komaraca. Usto, jedinice lokalne samouprave su dužne takve ugovore sklopiti s nama, ali mi nemamo način da ih na to natjeramo. Na početku godine im pošaljemo program mjera za njihova područja, no nitko osim Bjelovara i Čazme ne reagira – kaže Trupac dodajući kako je sve dobro dok se ne pojave zarazne bolesti koje su nam prenijeli upravo komarci. Naime, komarci mogu prenijeti čitav niz različitih zaraznih bolesti što pak ovisi o njihovoj vrsti.

-Oni nisu samo dosadni napasnici koji nam remete naš mir. Komarci mogu biti zaista opasni i zaraziti nas, no izgleda da će se o tome razmišljati tek kad se to dogodi. Tako je i u Zagrebu – kada se pojavi denga, odmah se provode mjere. Očito se to čeka i kod nas što zaista ne bi trebalo biti tako – zaključuje Trupac.