BJELOVAR – Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. Poznata je to narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća, a jučer se upravo obilježio Svjetski dan jabuke.
Povodom toga dana, posjetili smo voćnjake u Ždralovima tvrtke ‘Vrt’ te razgovarali s direktorom i dipl. ing. agronomije Domagojem Beloševićem. Inače, tvrtka ‘Vrt’ jedna je od najvećih proizvođača jabuka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja zapošljava 40 stalnih zaposlenika.
-S berbom jabuka smo počeli 20 kolovoza i berba će još trajati otprilike 15 dana. Urodi su jako dobri, iako nešto je stradalo od mraza. No, s mrazom smo se teško borili. Naime, imali smo u proljeće osam hladnih noći kako mi to u struci govorimo. Dakle, mraz koji je trajao od ponoći do osam ujutro. Tada smo po cijele noći štitili voćnjake od mraza. U tom periodu smo zapalili sto metara drva, 300 bala i potrošili 80 tisuća kuna plina za lovce na mraz – priča nam Belošević i nastavlja.
-Drva i bale se pale oko voćnjaka, a lovci na mraz idu između redova i tako branimo voćnjake cijele noći. Tih noći kada smo to sve zapalili, pa to kao da je dan bio i grijalo je na sve strane, ali jedino se tako možeš obraniti. Radnici i ja smo se svaku noć okupili oko ponoći, čekali da temperatura padne ispod nule i onda kreće utrka s vremenom. No, uspjeli smo obraniti voćnjake i urod je zaista dobar – kaže nam Belošević. Dodaje je da im je prosjek 60 tona po hektru.
Berba jabuka je još uvijek u tijeku
-Radimo na 38 hektara neto površine, a prosjek nam je 60 tona po hektru. Sve je pod mrežom, voćnjaci imaju navodnjavanje i sve se to nalazi kod nas u Ždralovima. Surađujemo s dosta centara u Hrvatskoj, dio se prodaje odmah iz voćnjaka i znači odmah ide do kupaca, a veliki dio ide u hladnjače u Zagreb koje imamo u zakupu. Industrijsku jabuku prodajemo u Njemačku za sokove – priča nam Belošević te dodaje da nemaju probleme što se tiče radne snage.
Dokazana kvaliteta
-Nemamo probleme s radnicima to jest beračima jabuka. Ne znam što to znači ne imati berače. U pravilu je 50 berača svaki dan u voćnjaku, a na početku berbe ih je bilo 80-ak. Rade na markice i plaćeni su po satu. Ljudi su zadovoljni kao i ja. Inače, naš cilj u proizvodnji jabuka je ići sa što većom kvalitetom i na tržištu se dokazati navedenom kvalitetom, ali i porijeklom za što sada imamo službeni dokument – ističe Belošević i pojašnjava.
-Vrt je prva hrvatska privatna tvrtka i jedina u županiji koja ima oznaku ‘Dokazana kvaliteta’ Ministarstva poljoprivrede. Naime, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je pravilnik po kojem se trebaju zadovoljiti brojni parametri da se dobije ta oznaka. Na primjer, nama su došli kontrolirati kakvo gnojivo koristimo, kakvu vodu koristimo, koliko puta prskamo, kako i na koji način se beru jabuke, da li se pere ambalaža, u šta se jabuke pakuju i još puno toga. Sve to smo zadovoljili i dobili smo oznaku ‘Dokazana kvaliteta’ kao prva hrvatska privatna tvrtka – naglašava Belošević koji se dotaknuo i problema uvoza jabuka.
-Mi ovdje proizvodimo domaće, kvalitetne jabuke koje s voćnjaka odmah završavaju na policama. Onda one uvozne koje se recimo 20 dana voze iz Poljske ili nekog drugog kraja Europe dođu i ispadnu nešto jeftinije. A razlika u kvaliteti je nebo i zemlja. Nama bi bilo jeftinije kupiti takve jabuke negdje vani, tko zna odakle i kakve te ih prodavati ovdje nego se ovdje mučiti i proizvoditi kvalitetne, domaće jabuke. No, to je sve nažalost jedna duga i tužna priča – zaključuje Belošević.