BJELOVAR – Na netom održanom VI. salonu inovacija u Bjelovaru, jednu od prvih nagrada osvojio je naš veteran inovatorstva Božo Davidović, a laskavo priznanje priskrbio mu je detektor za zaštitu od groma. Vjerojatno će mnogi pomisliti kako je riječ o svojevrsnoj zamjeni za gromobrane, ali Davidović je posegnuo za daleko sofisticiranijim rješenjem koje će potencijalnim kupcima donijeti daleko manje glavobolje nakon grmljavinskog nevremena, barem kada su u pitanju izdaci za popravak osjetljivih kućanskih aparata.

Kako se nekoliko godina unazad Božo bavio ugradnjom električnih zvona na crkvama koja su nakon udara groma redovito otkazivala poslušnost, istraživački duh ga vodi u nove izazove koji su na kraju urodili i prvim prototipom u nas, a vjerojatno i Europi. nepoznate naprave.

Čuvar kućnih aparata

-Detektor je osjetljiv prema statičkom pražnjenju u atmosferi koju registrira prije udara groma. Kako se prije toga formiraju oblaci s manjim elektricitetom, smisao patenta je otkrivanje njegova pražnjenja koji se ne čuje, i to u krugu od pet kilometara. Takav signal preko uređaja dolazi na „fidovu“ sklopku električne energije koja je već postala standardom u kućama ili stanovima, i u trenutku odašiljanja isključuje struju čuvajući time računala, televizore i druge naprave od mogućih oštećenja. Naravno da je dodatno pitanje što sa „škrinjama“ za duboko zamrzavanje ili hladnjacima ako su stanari, primjerice, na godišnjem odmoru ili putovanju i izvjesno vrijeme izbivaju iz domova. Stoga je u uređaj ugrađen i dodatni sklop koji, zavisno od programiranja, nakon nekog vremena od prolaska oluje automatski uključuje struju – pojašnjava Božo.

I sada počinje već znana priča s kojom se susreću mnogi inovatori čije ideje moraju proći brojne stepenice u ocjenama ili pak procjenama, a za sva ta stručna mišljenja treba posegnuti u vlastiti džep.

Skupa pamet

-Za ishođenje atesta i zaštitu autorskih prava za Hrvatsku, trebao bi platiti 6500, a cijelu Europu više od 18 tisuća kuna. Kako sam umirovljenik, o tome mogu samo sanjati i trenutno se oslanjam na internetsko traženje partnera koji bi prototip oblikovali u privlačan tržišni proizvod, premda su interes za detektor na samom salonu pokazali i predstavnici iz Kine čiji poziv još uvijek očekujem. Prema sadašnjim procjenama, tržišna cijena detektora bi iznoslila oko 500 kuna, što je gotovo dvostruko manje od popravaka nekog od gromom oštećenih aparata – dodaje.
Među svojih 30-ak izuma, od kojih su neki finalizirani, a drugi na različitim stupnjevima dovršenosti, ističe solarnu sušaru za voće i povrće čija bi proizvodnja u suradnji s jednim od zainteresiranih ulagača trebala započeti iduće godine. (čr)