Kada je Bjelovar prije pet godine pionirski krenuo u certificiranje seljačke tržnice pojedini proizvođači ni izbliza nisu mislili da će njihova do tada brojem kultura skromna proizvodnja prerasti u nešto veće. Danas se više nego udvostručio i broj proizvođača, dakle certificiranih prodavača na gradskoj tržnici, ali i raznolikost uzgojenog. Zahvaljujući sada već odličnoj prilagodbi mnogi od njih certificiranu opravdanost bez problema mogu održati i kada su temperature u debelim minusima, kao što je to upravo sada. Među njima je Anđelka Bedeković iz Šandrovca. Ta povrtlarka na svom obiteljskom gospodarstvu prije 20-tak godina uzgajala je tek rajčicu, papriku i krastavce, u plasteniku i na veliko. Proizvode je odvozila jedino na zagrebačku zelenu tržnicu. Danas je priča posve drugačija, prodaja na malo iziskuje doslovce korjenite promjene.

– Malo salate, zelja, kelja, matovilca, sve to imamo u plasteniku i bez problema možemo i na ovako niskim temperaturama ponuditi našim kupcima. Do sada čak nismo niti morali paliti grijanje u plastenicima. Do pred ovaj snijeg i mrkvu sam uredno još vadila iz zemlje – priča Anđelka. Na bilogorskim obroncima ta vrijedna uzgajivačica nema što ne uzgaja.

– Za sve pa tako i za ovaj posao je potrebno iskustvo. Naravno, na početku se nismo usudili saditi puno različitih vrsta. Naprijed nas je tjerao i certifikat koji moramo opravdati vlastitim proizvodima koje moramo moći ponuditi kupcima kroz čitavu godinu. Tako smo malo po malo povećavali broj kultura da bi danas dosegnuli maksimum. U zimskoj špici sada imamo skoro i 20 artikala – zadovoljna je naša sugovornica. Podsjetimo, certifikate “Proizvod hrvatskog seljaka” koji se u Bjelovaru dodjeljuju od 2013. godine, danas posjeduje 45 poljoprivrednih i obiteljskih gospodarstava koji se bave proizvodnjom povrća, voća, meda, konzumnih jaja, sira i vrhnja.