Svježi sir i vrhnje, špek i luk. Po mnogima, nema boljeg za ukusan i hranjiv obrok. Od svježeg sira mogu se raditi razni namazi, a mnoge domaćice od te namirnice, u kombinaciji s vrhnjem, rade i razna druga ukusna jela, peku kolače, slane i slatke štrudle, buhtle…

 Pristupačan svima

Na mliječnom dijelu gradske tržnice u Bjelovaru, svježi sir i vrhnje mogu se nabaviti svakodnevno. Sedam do osam prodavačica ondje redovito prodaje u namirnicu, i to uglavnom po istoj cijeni. Kilogram sira košta 20 kuna, dok je za mjericu vrhnja potrebno izdvojiti dodatnih pet kuna.

-Ovakvu cijenu držimo već jako dugo i mislim da je ona kupcima prihvatljiva- priča nam Dragica Potočki iz Gornjeg Rovišća. Ova vrijedna poljoprivrednica i proizvođačica mlijeka i mliječnih proizvoda na mliječnom dijelu bjelovarske tržnice može se vidjeti svakog četvrtka i subote. Na svom gospodarstvu ima sedam krava i već godinama od njihovog mlijeka radi svježi sir i vrhnje. Kako kaže, bolje je tako nego da mlijeko propadne ili da se prodaje u bescijenje, što je trenutno slučaj u Hrvatskoj.

-Nema tu neke velike tajne, kaže Dragica. Nakon podoja, mlijeko se ohladi i stavlja na „kisanje“. Kad je kiselo, kiselo vrhnje se skida dolje, a mlijeko se ostavlja i grije, a kada je zagrijano, lijeva se u krpe i cijedi. Dvanaest sati je dosta da tako odstoji u krpi i da je sir „gotov“ za upotrebu odnosno prodaju. Navečer ga izlijem i ujutro ga stavljam van i prodajem – priča nam naša sugovornica. Dodaje kako vrhnje skida svaki dan, kako se mlijeko kisa. Na taj način za prodaju može napraviti i do 30 svježih sireva kada ima više mlijeka.

Sve manje kupaca

-Krave su trenutno bređe pa ima i manje mlijeka koje bih mogla ostaviti za proizvodnju sira, pa sada mogu ponuditi do 15 komada sireva – kaže Dragica. No, i to je, dodaje, dovoljno za potrebe malenog bjelovarsog tržišta. Na žalost, na bjelovarskom je placu iz godine u godinu sve manje kupaca, a samim time i prodavačica mliječnih proizvoda. Mnogi proizvođači mlijeka od te su proizvodnje odustali jer jednostavno više nije isplativa.