Svježi sir i vrhnje, špek i luk. Po mnogima, nema boljeg za ukusan i hranjiv obrok. Od svježeg sira mogu se raditi razni namazi, a mnoge domaćice od te namirnice, u kombinaciji s vrhnjem, rade i razna druga ukusna jela, peku kolače, slane i slatke štrudle, buhtle…
Pristupačan svima
Na mliječnom dijelu gradske tržnice u Bjelovaru, svježi sir i vrhnje mogu se nabaviti svakodnevno. Sedam do osam prodavačica ondje redovito prodaje u namirnicu, i to uglavnom po istoj cijeni. Kilogram sira košta 20 kuna, dok je za mjericu vrhnja potrebno izdvojiti dodatnih pet kuna.
-Ovakvu cijenu držimo već jako dugo i mislim da je ona kupcima prihvatljiva- priča nam Dragica Potočki iz Gornjeg Rovišća. Ova vrijedna poljoprivrednica i proizvođačica mlijeka i mliječnih proizvoda na mliječnom dijelu bjelovarske tržnice može se vidjeti svakog četvrtka i subote. Na svom gospodarstvu ima sedam krava i već godinama od njihovog mlijeka radi svježi sir i vrhnje. Kako kaže, bolje je tako nego da mlijeko propadne ili da se prodaje u bescijenje, što je trenutno slučaj u Hrvatskoj.
-Nema tu neke velike tajne, kaže Dragica. Nakon podoja, mlijeko se ohladi i stavlja na „kisanje“. Kad je kiselo, kiselo vrhnje se skida dolje, a mlijeko se ostavlja i grije, a kada je zagrijano, lijeva se u krpe i cijedi. Dvanaest sati je dosta da tako odstoji u krpi i da je sir „gotov“ za upotrebu odnosno prodaju. Navečer ga izlijem i ujutro ga stavljam van i prodajem – priča nam naša sugovornica. Dodaje kako vrhnje skida svaki dan, kako se mlijeko kisa. Na taj način za prodaju može napraviti i do 30 svježih sireva kada ima više mlijeka.
Sve manje kupaca
-Krave su trenutno bređe pa ima i manje mlijeka koje bih mogla ostaviti za proizvodnju sira, pa sada mogu ponuditi do 15 komada sireva – kaže Dragica. No, i to je, dodaje, dovoljno za potrebe malenog bjelovarsog tržišta. Na žalost, na bjelovarskom je placu iz godine u godinu sve manje kupaca, a samim time i prodavačica mliječnih proizvoda. Mnogi proizvođači mlijeka od te su proizvodnje odustali jer jednostavno više nije isplativa.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.