Kuverta s tajanstvenim imenom kandidata za novog ravnatelja Doma za odrasle osobe otputovala je danas poštom u Zagreb na adresu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vrijedni službenici tamo će ga otvoriti i, sukladno zakonu, analizirati odabir bjelovarskog Upravnog vijeća.

Dubinska provjera

Ako se ispostavi da kandidat ispunjava sve zakonske uvjete, pristupit će se dubinskoj sigurnosnoj provjeri koja uključuje očitovanje svih hrvatskih sudova o tomu je li kandidat kažnjavan, bez obzira što su svi kandidati morali predati potvrdu o nekažnjavanju. Ako predloženi kandidat prođe sigurnosnu provjer i dobije potvrdu ministarstva, svi kandidati koji su se javili na natječaj, a bilo ih je pet, dobit će obavijest o tome. Tada počinje teći žalbeni rok od osam dana, a tek nakon isteka toga roka, uz uvjet da ne bude žalbi, dolazi novi ravnatelj. Vrijedi napomenuti i kako Dom za odrasle osobe trenutno vodi vršiteljica dužnosti Sonja Pastuović kojoj je službeni mandat istekao u travnju prošle godine.

Upravno vijeće u rukama HDZ-a

Kao njezin nasljednik u političkim kuloarima spominje se Zlatko Kraljić, član HDZ-a i bivši pročelnik za financije Bjelovarsko-bilogorske županije.
– S obzirom da su svi kandidati za ravnatelja već zaposleni, a i zbog Zakon o zaštiti osobnih podataka, ne mogu javno obznaniti ime kandidata sve dok postupak ne bude službeno završen. Mogu reći da je pristiglo pet zamolbi, da svi kandidati ispunjavaju uvjete i da je sa svakim od njih obavljen razgovor – kazao je Nenad Martinovski (HDZ), predsjednik Upravnog vijeća Doma za odrasle. Uz njega, u UV-u su još dva člana HDZ-a, Valentina Ingula i Stjepan Sabolović. S obzirom da HDZ drži većinu, ne čude niti špekulacije da će novi ravnatelj biti upravo iz redova te stranke.