S prvim danima listopada sa gradskih su ulica uklonjene prve terase ugostiteljskih objekata. Čim su stigli hladniji dani, a posebice jutra, vlasnici kafića polako gube računicu i više im se ne isplati plaćati najam terasa.
-Ja sam imao ugovor sa Gradskom upravom do 1. listopada, jer iskustvo pokazuje da dolaskom hladnijih dana više nema dovoljno prometa koji bi opravdavao držanje terase. Čak i sada dok nije prehladno ljudi dolaze od deset pa do tri sata popodne i tu ne možete ostvariti dovoljno prometa – kaže bjelovarski ugostitelj Miro Porobić. Postavljanje grijača i dekica nije rješenje dodaje Porobić, jer je gostima svejedno prehladno pa nema smisla mučiti i njih i konobare.
Inače, postavljanje terasa je u Gradu Bjeovaru dobro organizirano i ugostitelji su zadovoljni kako je to riješeno. Grad je podijeljen u tri zone i nema primjedbi na visinu zakupa. Osim toga nema veze gdje je terasa i zauzima li parkirna mjesta, najam je uvijek isti što ugostitelji smatraju korektnim potezom. Isto tako tko želi može držati terasu tijekom cijele godine, bez ikakvih ograničenja.
-Za prvu zonu gdje su moji kafići to iznosi 1,60 kuna po kvadratu dnevno i ako to usporedimo s nekim drugim gradovima cijene su umjerene. No, ipak se tijekom sezone skupi popriličan iznos kuna koji treba platiti pa moram dobro paziti da promet opravdava držanje terasa – dodaje Porobić.
No, osim najma terasa i broja kišnih dana koji također utječu na promet ipak je najvažnija kupovna moć građana koja još ne pokazuje izlazak iz recesije. Tome svakako ne pripomaže ni činjenica da je centar grada, posebice korzo, načičkano kafićima. (dv)