BJELOVAR – Kao i prijašnjih godina, paralelno s bjelovarskim festivalom dokumentarnog filma, održat će se već 12. po redu Mali DOKUart, poseban program kojeg čine dokumentarci osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Na ovogodišnji natječaj pristigla su čak 42 dokumentarca učenika osnovnih škola, a žiri u sastavu Damir Čučić, Boris Poljak i Denis Hladiš ocijenio je radove i izabrao najbolje.

To su filmovi “Najgore je to što nemaš nikog” Medijske grupa OŠ dr. Ivana Novaka iz Macineca, “Rand & Wassim” filmske družine ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke Zagreb, “Voli, ne voli, voli…” filmske grupe OŠ Bartola Kašića Zagreb i “Smilja” filmske družine OŠ “Dinka Šimunovića” Hrvace.

Nagrade su novčane i bit će dodijeljene na završnoj projekciji 12. malog DOKuarta u petak 11. listopada u Kinu KMC-a Bjelovar, a na projekciji još će biti prikazana još tri filma iz konkurencije koji nisu nagrađeni, ali po ocjeni stručnog žirija zavrjeđuju biti prikazani. Članovi nagrađenih filmskih družina će tijekom festivala sudjelovati i u dokumentarnoj radionici koju će i ove godine voditi poznati hrvatski dokumentaristi Damir Čučić i Boris Poljak, a poznat je i kompletan program 14. izdanja festivala DOKUart, koji se održava od subote, 5. pa do petka, 11. listopada u Bjelovaru.
U sklopu festivala prikazat će se 11 filmova, od čega tri hrvatske premijere. I ove godine će DOKUart gostovati u zagrebačkom kinu Tuškanac, a u Bjelovaru će se predstaviti i Rijeka 2020, projekt Europske prijestolnice kulture i tamošnje Art kino Croatia. Dolazak u Bjelovar već su potvrdili brojni autori i protagonisti filmova koji će se prikazati u sklopu festivala, a program festivala otvara dokumentarni film “Lake lekcije” mlade mađarske dokumentaristice Dorottye Zurbó u kojem nas uvodi u svijet imigrantice iz Somalije koja se navikava na život u Mađarskoj.

U Bjelovaru će hrvatska publika prvi put moći pogledati dokumentarne filmove “Bezuvjetna ljubav”, Poljaka Rafala Lysaka, “Bilo jednom u Šangaju” snimljen u njemačko – azerbajdžanskoj koprodukciji koji je režirala Leyli Gafarova te austrijski film “Moji očevi, moja majka i ja” Paula – Juliena Roberta.

Bjelovarska publika imat će priliku pogledati i posljednji, višestruko nagrađivani film hrvatskog dokumentarista Gorana Devića “Na vodi”, a nakon što je prije nekoliko godina u sklopu programa “Work in Progress” na DOKUartu predstavila svoj film u nastanku, Marija Ratković Vidaković, vraća se u Bjelovar s dokumentarcem “Ikea for YU” koji je snimila zajedno s Dinkom Radonić. Prodaja ulaznica za festival počinje sljedećeg petka, 27. rujna i to na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru u vremenu od 10 do 13 sati. Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 20 kuna, dok festivalska ulaznica za svih sedam večeri festivala iznosi 140 kuna, a svaki kupac na poklon će dobiti festivalsku majicu.