Sinoć je (petak) najavljen 12. po redu festival dokumentarnog filma. Najavljen je projekcijom pod zvijezdama na izletištu Vrata Bilogore u Maglenči.  Umjetnička direktorica festivala Rada Šešić predstavila je filmove koje će Bjelovarčani od 30. rujna do 6. listopada moći pogledati u Kulturnom i multimedijskom centru, a jasno je da će program biti iznimne kvalitete.

I ove godine mogu se očekivati kvalitetni i aktualni dokumentarci, među kojima će biti i hvaljeni talijanski film “Gori more”, koji je ove godine bio i nominiran za najveću filmsku nagradu, Oscara. Bit će tu i filmova iz Nizozemske, Austrije, BiH, a svoj najnoviji film predstavit će i Bjelovarčanin Đuro Gavran. Naravno, i sada možemo očekivati dolazak autora iz cijele Europe u Bjelovar, koji će opet prvi tjedan u listopadu postati prava mala prijestolnica kulture.

Festival je najavio i gradonačelnik Dario Hrebak i istaknuo da će Grad Bjelovar nastaviti podržavati DOKUart, koji je postao jedna od prepoznatljivosti grada.

-Bjelovaru su nasušno potrebne ovakve manifestacije, poznate i priznate i izvan granica naše županije. Potrebne su nam ovakve manifestacije koje će dizati kulturni imidž grada, a ja ću kao gradonačelnik podržati DOKUart i radit ćemo na tome da ovaj festival postane još i bolji i još poznatiji u svim dijelovima Hrvatske – rekao je Hrebak, dok je Šešić istaknula da je jedna od osnovnih misija DOKUarta od prvog dana bila i zbližavanje ljudi.

-Festivali su potreba i nužnost svim sredinama, a Bjelovar je pokazao da želi dobre filmove. DOKUart je uvijek imao i cilj zbližavanje ljudi, a upravo takve filmove, koji spajaju, trudimo se i prikazivati. Zemlja bez kinematografije je kao porodica bez fotoalbuma, a vjerujem da će Bjelovarčani i ove godine uživati u filmovima koje smo pripremili za njih – kazala je Šešić.

Na projekciji pod zvijezdama, stotinjak zainteresiranih ljubitelja filma moglo je uživati u dva dokumentarca. Prvi je na redu bio 10-minutni film “Sipanje” mlade Bjelovarčanke Petre Slobodnjak o tipičnim bilogorskim navadama nakon rođenja djeteta. Potom je na red stigao i zabavni i duhoviti film Splićanina “Turizam”, koji prikazuje jednu sasvim drukčiju stranu najunosnije grane hrvatskog gospodarstva.