U Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar jutros je počela prodaja ulaznica za 14. festival dokumentarnog filma DOKUart. Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti svaki dan na blagajni KMC-a od 10 do 13 sati po cijeni od 20 kuna dok festivalska ulaznica za sve večeri festivala koji traje od 5. do 11. listopada iznosi 140 kuna.

Inače, DOKUart je jedan od najprepoznatljivijih i najpopularnijih kulturnih manifestacija u Bjelovaru, a ove godine će publika moći uživati u 11 filmova od čega su tri hrvatske premijere. Selektorica festivala je poznata scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić, a DOKUart će u subotu (5. listopada) otvoriti mađarski dokumentarni film ‘Lake lekcije’ mlade redateljice Dorotyye Zurbo u kojoj nas uvodi u svijet imigrantice iz Somalije koja se privikava na život u Mađarskoj. Valja naglasiti i kako se istodobno održava i 12. izdanje Malog DOKUarta, nacionalnog natječaja za najbolji dokumentarni film osnovnoškolaca s radionicom.

Na natječaj je pristiglo četrdesetak dokumentarnih filmova osnovnoškolskih filmskih družina iz cijele Hrvatske, a najbolji će i ove godine biti nagrađeni.

-Ove godine ćemo na festivalu prvi put dodijeliti nagradu ‘Počasni dokuartovac’. Također, odlučili smo održati i Noć ružnih džempera i tako cijelu večer 7. listopada posvetiti tim odjevnim predmetom. Tako će posebna komisija poznatih Bjelovarčana ocijeniti najružniji ili možda najljepši, a pobjednik će dobiti večeru za dvoje – izjavila je Marijana Kranjec, predsjednica Udruge DOKuart. (V.Cindrić)