Općina Berek, unatoč sedmogodišnjoj recesiji, ne samo da je nastavila darivati novorođenčad, već je krizi usprkos udvostručila novac namijenjen za te potrebe. Lani je unutar administrativnih granica općine rođeno osmero mališana, pet curica i troje dječaka, a njihovim roditeljima ovoga utorka mnogobrojni gosti podijelili su prigodne poklone. Općina se isprsila s bonom od tisuću kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija darovala je dodatnih 500, a roditelje su posebno obradovali prigodni pokloni Županije i Općine, ali i garešničkog Crvenog križa s pelenama, slatkišima, plišanim igračkama i ostalim potrepštinama koje će zasigurno razveseliti bebe i njihove roditelje. Ponosni roditelji zahvalni su svim donatorima, s obzirom da se većina njih bavi poljoprivredom. U Bereku je, naime, zbog nedostatka industrije, ali i ostalih oblika privrede, teško naći posao u nekoj drugoj struci, a prihodi od bavljenja poljoprivredom često su jedva dostatni za krpanje tekućih troškova.

– Prošla godina u poljoprivrednom smislu bila je kišna, ali po pitanju nove djece, na žalost, bila je sušna. Općina čini sve što može, u okviru svojih mogućnosti, da pomogne narodu, a pogotovo mladima – kazao je općinski načelnik Mato Tonković, dok je župan Damir Bajs istaknuo kako Bjelovarsko-bilogorska županija kao institucija unatoč smanjenju prihoda, ne namjerava smanjiti ili ukinuti darivanje novorođenčadi. U tu svrhu godišnje se, kazao je, izdvaja pola milijuna kuna.

– U ovo vrijeme svaka kuna mnogo znači, pogotovo roditeljima koji žive u siromašnijim krajevima. Povećanje naknade svakako je potez za pohvaliti, a prema mojim saznanjima, nijedan grad i općina u Županiji koji imaju običaj darivati djecu, neće ih smanjivati ili ukidati – istaknuo je Bajs.

Šteta od klizišta pet milijuna kuna

U posjet Općini Berek stigao je u društvu zamjenice Đurđice Ištef – Benšić, pročelnice za zdravstvo Jasmine Radojčić i direktora Bjelovarsko-bilogorskih voda Dragana Lučića. Nakon darivanja djece županijsko izaslanstvo posjetilo je Mariju Sabo čija je kuća i imanje stradala u nedavnom klizištu u Krivaji. Samo na području općine Berek šteta je procijenjena na pet milijuna kuna. Stradala je i županijska cesta u Krivaji, a opasnost prijeti i drugim kućama. Vidljiva su i oštećenja na cestama u mjestima Oštri Zid i Podgarić.

– Na području županije ukupno je stradalo 20-ak stambenih objekata, a dvije obitelji morale su zbog klizišta napustiti kuće – podsjetio je župan, podsjetivši kako je upravo zbog velikih šteta proglasio elementarnu nepogodu. Obišao je župan i radovegradilište u Gornjoj Rašenici gdje je u tijeku izgradnja mjesnog doma. Do sada je uloženo oko 370 tisuća kuna, pri čemu je Županija sudjelovala sa 120 tisuća, a za dovršetak je potrebno još 400 tisuća kuna, pa je taj projekt kandidiran na Ministarstvo regionalnog razvoja, odnosno EU fondove.