Nakon niza godina tijekom kojih su građevinske tvrtke vrlo rijetko uopće imale priliku doći do posla, građevinski sektor napokon se počeo oporavljati, a dodatni zamah tvrtkama koje su uspjele preživjeti najgoru krizu do sada svakako će pružiti novi investicijski ciklus pod okriljem Bjelovarsko-bilogorske županije. Za otprilike mjesec-dva započet će, naime, niz javnih natječaja za odabir najpovoljnijih izvođača radova na školskim i zdravstvenim objektima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su, kad se sve zbroji, „teški“ 34 milijuna kuna. Kada se tomu pridoda dugo očekivana izgradnja nove zgrade bjelovarske bolnice, te ostali građevinski projekti koji se sufinanciraju iz EU blagajne, dolazimo do iznosa od 250 milijuna kuna, što je najveći investicijski ciklus nakon izgradnje novog srednjoškolskog centra u Bjelovaru otprije desetak godina.

Zajednica ponuditelja

Županijski građevinci, istaknuo je župan Damir Bajs tijekom Aktualnog sata na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine, već su dokazali da su sposobni u roku i kvalitetno odraditi i najzahtjevnije poslove u građevinskom sektoru, a dokaz tomu su velikogrđevački bazeni. Njih je, podsjetimo, uspješno i u roku izgradila zajednica ponuditelja upravo s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. S obzirom da svi projekti koji se sufinanciraju iz EU blagajne obavezno prolaze proces javne nabave, poslovi se ne mogu „namještati“, ali lokalne građevince svakako se može informirati o natječajima koji su u tijeku ili će uskoro biti otvoreni. Čak ako poslovi budu preveliki, pa županijski poduzetnici neće uspjeti biti glavni izvođači radova, svoju priliku još uvijek mogu iskoristiti kao podizvođači ili kooperanti. Naravno, ako su pojedinačno premali, uvijek se mogu udružiti u zajednicu ponuditelja i na taj način konkurirati većima od sebe, ne samo cjenovno, nego i u segmentu „pokrivanja“ svega onoga što se od njih traži.

Uspješan recept

Podsjetimo, projekt izgradnje i opremanja velikogrđevačkih bazena tvrtke poput Cesta, Rotora i Termoplina ne bi dobile da su poslale pojedinačne ponude. No, kada su udružili snage, postalo je jasno da im nitko drugi ne može konkurirati ni cijenom ni kvalitetom. Bio je to uspješan recept u kojemu je „vuk ostao sit, a koze čitave“ jer radove su dobile županijske tvrtke, a kvaliteta i rokovi nisu narušeni. Takav recept svakako valja ponoviti, a u tom smislu valja promatrati i nedavne radne sastanke predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore.