Događaj kakvom samo rijetki sretnici u životu imaju prilike svjedočiti nedavno se odigrao u službenim prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Bjelovar. Tamošnje drvo života, koje su bjelovarski vatrogasci nabavili u jednoj lokalnoj cvjećarnici prije više od 15 godina, je procvjetalo. Riječ je o izuzetno rijetkoj pojavi. Naime, spomenuta biljka svijet “počasti” svojim jedinstvenim cvijetom najčešće jednom u 50 godina.

-Baš smo se iznenadili kad smo vidjeli cvijet na našoj biljci. Do sada smo u medijima čitali kako je isto takvo drvo procvjetalo u Velikoj Gorici i Rijeci, no koliko mi je poznato, ovo je prvi put da se ovakvo nešto dogodilo u Bjelovaru – kazao nam je Mario Milašinović, jedan od članova bjelovarske Javne vatrogasne postrojbe koji se zajedno s kolegama svakodnevno brine o njihovom jedinstvenom ljubimcu. Kaže nam kako je održavanje poprilično jednostavno te kako je riječ o biljci koja nije pretjerano zahtjevna. Ono o čemu bjelovarski vatrogasci posebnu brinu, otkriva nam naš sugovornik, jest visina biljke.
-Stara legenda kaže kako drvo života ne smije dosegnuti strop kako netko u kući u kojoj ono jest ne bi umro. Nismo pretjerano praznovjerni, no ipak mu s vremena na vrijeme skratimo vrh. Za svaki slučaj – kaže Milašinović.
Ono što naše domaćine zanima jest tko će doživjeti sljedeću cvatnju njihova drveta života. Jer, ukoliko ga nastave njegovati kako valja, isto bi mogle doživjeti neke nove generacije bjelovarskih vatrogasaca. Naime, drvo života je izuzetno dugovječna biljka, a prema nekim zapisima, na Tenerifima i danas postoji primjerak star preko tisuću godina.