Korak bliže realizaciji je najveći bjelovarsko-bilogorski projekt u zdravstvu, gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.  “Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti – OHBP” i “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnoj kirurgiji – dnevne bolnice” službeni su nazivi projekata koje je Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Zamjenica župana, Bojana Hribljan je podsjetila na činjenicu da su obje prijave od Ministarstva zdravstva dobile suglasnost i povlačenje 70 milijuna kuna te da su predane Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje.

– Prilika za ovu investiciju se mora iskoristiti jer kako vrijeme prolazi naši pacijenti prisiljeni su tražiti liječničku pomoć izvan naše županije, a to nikako ne možemo dopustiti – ustvrdila je Hribljan. Da gradnja nije upitna, nego da je samo važno izvući novac podcrtao je ravnatelj Allouch i izvijestio kako je sva dokumentacija pripremljena i predana u rekordnom roku.

– Brzo smo dobili odgovor da smo dobro napravili posao i potkraj svibnja prešli smo na drugu fazu u kojoj se sada ocjenjuje prihvatljivost izdataka i kvaliteta prijava – kazao je ravnatelj bolnice Ali Allouch. Da iz Središnje agencije nema pitanja zbog kojih bi trebali brinuti hoće li se i ta druga faza uspješno privesti kraju svjedočio je pak ravnatelj RRA-e, Mario Ferić.

– Nakon donošenja preporuka SAFU-a Ministarstvu počinje teći zakonski rok natječaja od 45 dana u kojem će se usuglasiti uvjeti samog ugovora i onda očekujemo potpisivanje ugovora između bolnice, Ministarstva i SAFU-a koji će pratiti provedbu samog projekta, a to bi moglo biti negdje tijekom rujna – objasnio je Ferić. Realno je za očekivati da bi prva lopata onda mogla biti zakopana u proljeće sljedeće godine, a završetak radova predviđen je 2021. U međuvremenu još predstoji izmjena građevinske dozvole jer je sadašnja bila prilagođena ranijem natječaju Ministarstva zdravlja, no predstavnici Županije, bolnice i RRA-e tvrde kako je to korak s kojim svi računaju i nije prepreka projektu koji je sada na stolu Ministarstva regionalnog razvoja.
O napretku evaluacije projekta naša je redakciju uputila službeni upit SAFU, iz koje su nam odgovorili kako postupak dodjele bespovratnih sredstava još uvijek traje te kako zbog tajnosti samog postupka nisu u mogućnosti davati bilo kakve informacije. Završetak postupka dodjele očekuje se krajem rujna ove godine